Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Siyer'i Nebi

Muhammed Emin Yıldırım

Efendimiz (sav) ve Bayram

  • 05 Haziran 2018
  • 3673 Görüntülenme
  • 426. Sayı / 2018 Haziran



Allah Resulü bayram namazlarını bayramın coşkusunu ziyadeleştirmek ve o havayı tüm âleme duyurma adına kapalı mescitlerde değil, açık alanlarda kılardı. Bugün Medine’de Mescid-i Gamâme diye bilinen mescidin yeri o gün için açık ve düz bir alandı. Allah Resulü’de tüm Medine ahalisini çoluk çocuk, genç ihtiyar, kadın erkek herkesi bu alanda toplar, semayı inletecek bir coşkuyla, tekbirler ile namazlarını eda eder, hutbelerini irat ederlerdi.

 

Allah Resulü’nün (sav)özelde bayramlarında, genelde ise tüm hayatında müthiş bir coşku, heyecan ve itidal eksenli bir eğlenceye müsaade vardır. Ama hiçbir zaman bunlar bir festival ve karnaval havasını yansıtmıyordu. Şunu da unutmamak gerekiyor ki; Efendimiz’in (sav) bayram yaptığı zamanlar en azından kendisine iman edenler bugünkü gibi zelil değil, aziz durumdaydılar.

 

Rabbimize binlerce hamdolsun ki, rahmet, mağfiret ve azat ile müjdeli bir ay olan ramazanı idrak edip, yine büyük bir lütuf ve ikram olan bayrama erişeceğiz. İnşallah ramazanı hakkı ile ihya etmişizdir; inşallah ramazan ömrümüzün kalan tüm aylarına etki edip, onların imamı olmuştur. Ramazanın imamiyeti yani önderliği, ömrümüzü ramazanlaştıracağı gibi, akıbetimizi de bayramlaştıracaktır. Sonu bayram olanlardan olma duası ile bir bayram günü yolumuzun yegâne rehberi olan Efendimiz’in (sav) nasıl bayram yaptığını beraberce öğrenmeye çalışalım.

Bayram Allah Resulü’nün (sav)hayatına oruç ile birlikte, yani Hicretin 2. senesi giriyor. Birçok hadis kitabımızın aktardığı rivayetlere göre o yıl Efendimiz (sav)Medine halkının yılda iki bayram kutladıklarını görür. Bu bayramların ne olduklarını sorar, onlarda: “Ya Resulullah! Bunlar öteden beri bizim kutladığımız nevruz ve mihrican bayramlarıdır” derler. Efendimiz (sav)işte o gün bir müjde vererek; “Allah sizin için o iki gününüzü daha hayırlı iki günle, kurban ve ramazan bayramları ile değiştirmiştir” diyerek, bayramları o günün insanın gündemine koymuştur. O günden sonrada artık Müslümanlar haftalık bayramları olan Cuma günü dışında senede iki kez bu bayramları ihya etmeye çalışmışlardır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

426. Sayı Haziran 2018