Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Kur'an'dan Hayata

Prof. Dr. Ali Akpınar

Mü'minlerden Olmakla Emrolunduk

  • 03 Mart 2017
  • 2258 Görüntülenme
  • 411. Sayı / 2017 Mart
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Prof. Dr. Ali Akpınar
Tüm Yazı Arşivi



Yaratılış itibarıyla her insanda bir İslam’a yatkınlık mevcuttur. İnsanda asıl olan da fıtratındaki bu eğilimdir. Zaman zaman bir kısım dış etkenlerle insanın fıtratındaki bu yatkınlık bozulmuş, küllenmiş olabilir. Davetçiler örselenen, bozulan ve küllenen bu fıtratı asliyetine döndürmek için uğraşanlardır.

 

Yüce Allah’ın elçisi olan Peygamberler, iman ve İslam konusunda bizlerin ilk örnekleridir. Her konuda olduğu gibi onlar önce iman konusunda örneğimizdir. Onun için bizler, imanda onları örnek alarak işe başlamalı, onların yaşadığı Müslümanlığı sergileyerek onların izinde olduğumuzu ispat etmeliyiz. Zira peygamberlerin imanı en doğru iman, onların yaşadığı İslam en sahih ve en sağlam dindir.

 

قُلْ يَاأَيُّهَا النَّاسُ إِنْ كُنْتُمْ فِي شَكٍّ مِنْ دِينِي فَلَا أَعْبُدُ الَّذِينَ تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلَكِنْ أَعْبُدُ اللَّهَ الَّذِي يَتَوَفَّاكُمْ وَأُمِرْتُ أَنْ أَكُونَ مِنْ الْمُؤْمِنِينَ

“De ki: Ey insanlar! Benim dinimden şüphede iseniz bilin ki ben Allah'tan başka taptıklarınıza tapmam. Ancak, sizi öldürecek olan Allah'a kulluk ederim. İnananlardan olmakla emrolundum.” (Yunus, 10/104)

Yüce Allah’ın dini İslam, tüm insanlığın dinidir. Müslümanlar olarak bizler, İslam çağrısını tüm insanlara ulaştırmakla yükümlüyüz. Hangi yaşta, hangi konumda olursa olsun; hangi coğrafya ve hangi ırka ait olursa olsun, insan olan herkes yaşıyorsa ve deli değilse İslam’a konudur, muhataptır ve potansiyel mümin adayıdır. Bizler, bir kısım gerekçelerle hiç kimseyi davetten dışlayamayız. Nitekim İslam ve insanlık tarihinde, nice insan ileri yaşlarda müslüman olmuştur. Şirk, küfür, nifak içerisinden nice insan tevhidle tanışmış, hidayete ermiştir. Günah ve isyan bataklığına saplanmış nice kötü insandan müttakî insanlar yetişmiştir. Yaratılış itibarıyla her insanda bir İslam’a yatkınlık mevcuttur. İnsanda asıl olan da fıtratındaki bu eğilimdir. Zaman zaman bir kısım dış etkenlerle insanın fıtratındaki bu yatkınlık bozulmuş, küllenmiş olabilir. Davetçiler örselenen, bozulan ve küllenen bu fıtratı asliyetine döndürmek için uğraşanlardır. Bunun için de muhatabın tereddüt ve şüphelerini izale edecek delilli çalışma ve konuşmalara ihtiyaç vardır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

411. Sayı Mart 2017