Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Edebi (Ha) yat

Ayşe Doğramacı

Adanmışlık Ruhu Kurban

  • 06 Ağustos 2019
  • 1880 Görüntülenme
  • 440. Sayı / 2019 Ağustos
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Ayşe Doğramacı
Tüm Yazı Arşivi



Kurban basit bir kesme olayı değildir, Allah için kan dökebilmenin bir provasıdır. En sevilenin en çok sevilenin Allah yolunda kurban edilmesine insanın hazır olmasıdır. Kurbanın, kurban olması için öncelikle İbrahimi bir eğitiminden geçilmesi gerekmektedir. İşte kurban, bu yönü ile arınma, temizlenmedir.

 

Sözlükte “yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur.

Kurban basit bir kesme olayı değildir, Allah için kan dökebilmenin bir provasıdır. En sevilenin en çok sevilenin Allah yolunda kurban edilmesine insanın hazır olmasıdır. Kurbanın, kurban olması için öncelikle İbrahimi bir eğitiminden geçilmesi gerekmektedir. İşte kurban, bu yönü ile arınma, temizlenmedir. Kurbanı keserken hayatımızda perde olabilecek her türlü engeli kesmemiz gerekmekte, kapitalist algının zirve yaptığı dünyada, Allah’tan uzaklaşmak için o kadar nedenler serilmişki yeryüzüne. Kurban bize kişiliğimizi kimliğimizi, kulluğumuzu ve dünya ile yaşam ile bağlantılarımızı birkez daha hatırlatacaktır. Kurban bir tedavi, bir arınma, bir eğitim olacaktır. Kur’an-ı Kerim’de bu önemli ibadet hac suresinde şöyle anlatılır;

“Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilâhınız bir tek ilâhtır. Şu hâlde yalnız O’na teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele.” (Hac, 22/34)

“Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Fakat O'na sizin takvanız (Allah'a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” (Hac, 22/37)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

440. Sayı Ağustos 2019