Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

İslam Aleminden

Ahmet Varol

2019'da İslam Dünyası

  • 07 Ocak 2020
  • 1456 Görüntülenme
  • 445. Sayı / 2020 Ocak
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Ahmet Varol
Tüm Yazı Arşivi



Filistin'le ilgili 2019'da meydana gelen en önemli gelişmelerden biri ABD'nin Batı Yaka ve Kudüs'te Filistinlilerin arazilerinin gasp edilmesi suretiyle inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerinin yasalara aykırı olmadığını ileri sürmesi oldu. ABD'nin bu yöndeki açıklaması işgalciyi cesaretlendirdi ve Kudüs'ün doğusundaki Sur Bahir köyüne bağlı Vadi'l-Hıms Mahallesi'nde Filistinlilere ait 70 daireden oluşan 11 binayı yıktı.

 

    1. 20 Nisan'dan itibaren 4 gün süren referandumun sonunda Sisi diktasının dayattığı yeni Anayasa ülke halkına kabul ettirildi. Yeni anayasanın en önemli yanı diktatör Sisi'nin saltanatta kalma süresini uzatması oldu. Bu değişikliğe göre Sisi artık 2030'a kadar saltanatta kalabilecek.

 

Filistin: Gazze'deki direniş hareketleriyle yapılan ateşkese rağmen siyonist işgal rejiminin bu bölgeye yönelik saldırıları 2019 içinde de aralıklarla devam etti. Gazze'deki halkın Ablukayı Kırma ve Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri de özellikle Cuma günleri haftalık periyotlarla sürdürüldü. Bu gösterilerin tamamen sivil nitelikli olmasına rağmen işgal rejimi silahlı müdahalelerde bulundu. İşgal rejiminin 2019 yılı içinde Gazze'ye yönelik en geniş çaplı saldırısı ise 12 Kasım 2019 tarihinde işgal güçlerinin İslami Cihad Hareketi'nin iki komutanına yönelik suikastına Filistin direnişinin füzelerle karşılık vermesi üzerine gerçekleştirildi. Filistin direnişi işgal güçlerine karşı kararlı bir mücadele verdi. Siyonist rejim Mısır'ın devreye girmesiyle yeniden ateşkesi kabul etti.

Filistin'le ilgili 2019'da meydana gelen en önemli gelişmelerden biri ABD'nin Batı Yaka ve Kudüs'te Filistinlilerin arazilerinin gasp edilmesi suretiyle inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerinin yasalara aykırı olmadığını ileri sürmesi oldu. ABD'nin bu yöndeki açıklaması işgalciyi cesaretlendirdi ve Kudüs'ün doğusundaki Sur Bahir köyüne bağlı Vadi'l-Hıms Mahallesi'nde Filistinlilere ait 70 daireden oluşan 11 binayı yıktı.

Mahmud Abbas yönetimine bağlı Rami El-Hamdallah hükümeti 29 Ocak'ta istifa etti ve yerine Muhammed Iştiyye'nin başbakanlığında yeni bir hükümet kuruldu. Bu değişiklik Fetih'in kendi içindeki bir hesaplaşmadan kaynaklanıyordu.

Suriye: Suriye'yle ilgili olarak 2019'da yaşanan en önemli gelişme Türkiye'nin PKK terör örgütünün Suriye kanadı durumundaki PYD'nin militanlarını sınırdan uzaklaştırmak amacıyla gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı oldu. ABD'nin ve muhtelif Avrupa ülkelerinin itirazına rağmen gerçekleştirilen harekât karşısında PYD, ABD'nin desteğine güveniyordu. Ancak ABD Türkiye ile doğrudan karşı karşıya gelmek istemediğinden bu örgüte sahada destek vermedi ve yapılan uzun görüşmelerden sonra, Türkiye'nin şartlarını büyük ölçüde kabul ederek, Fırat Nehri'nden Irak sınırına kadar uzanan 440 km. uzunluğundaki sınır şeridi üzerinde 32 km derinlikteki bir alanın PKK militanlarından arındırılması, buranın güvenli bölge haline getirilmesi, bu alandaki PKK militanlarının tüm mevzilerinin imha edilmesi, ağır silahlarının toplanması şartıyla bir anlaşma sağlandı.

İdlib bölgesinin çatışmasızlık alanı ilan edilmesine rağmen gerek Baas rejiminin ve gerekse onun arkasında duran Rusya ve İran güçlerinin bu bölgeye yönelik saldırıları 2019 boyunca aralıklı olarak devam etti. Saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Yemen: Yemen'de bir yandan Husi örgütüyle Körfez Koalisyonu'nun desteklediği Aden hükümeti arasında savaş devam ederken 2019'da BAE'nin desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi ile Abdurabbih Mansur El-Hadi liderliğindeki Aden hükümeti arasında da bir güç savaşı ortaya çıktı. Güney Geçiş Konseyi Ağustos ayında gerçekleştirdiği bir operasyonla Aden'de başkanlık sarayı olarak kullanılan Maaşik Sarayı'nı ele geçirerek El-Hadi hükümetine darbe yaptı. Sonra BAE ile Suudi Arabistan arasında yapılan bir anlaşmayla sarayı terk etti.

Afganistan: Taliban ile ABD arasında bir anlaşma sağlanması için Katar'ın başkenti Doha'da görüşmeler yapıldı. Tam anlaşmanın kenarına yaklaşıldığı sırada ABD Başkanı Trump, 6 Eylül'de Kabil'de, içlerinde bir Amerikan askerinin de bulunduğu on bir kişinin ölümüne neden olan saldırının gerçekleştirilmesini gerekçe göstererek Taliban'la görüşmeleri durdurduğunu açıkladı. Görüşmeler 2019 sonlarına doğru yeniden başladı.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

445. Sayı Ocak 2020