Çocuğumu "Eller" mi Eğitiyor ? , Mehmet Emin Karabacak
Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Çocuğumu "Eller" mi Eğitiyor ?

  • 04 Nisan 2017
  • 2079 Görüntülenme
  • 412. Sayı / 2017 NÄ°san



Eskiden kadınların çalışması ayıplanırken izin veren anne baba ya da eÅŸlere farklı tepkiler verilirdir. Günümüzde ise ev hanımlığı yadırganır hale geldi. Hal böyle olunca günümüz kadınları da en kutsal görev olan annelik görevini ikinci plana atmış...

 

KreÅŸ ve bakıcıya verilen çocuklarında fiziksel ihtiyaçları her ne kadar karşılansa da, duygusal ihtiyaçları istenen ÅŸekilde karşılanmadığından bu çocuklar mutlu olamamaktadırlar. Yeteri kadar ilgi ve sevgi görmeyen bu çocuklar, vücut dirençleri güçsüz olacağından daha sık hastalanacaktırlar.

 

Çocuklar, her ÅŸeyi alıp ne yapmasını söyleyen anneye deÄŸil, yüreÄŸiyle seven ve ne yaptığıyla ilgilenen anneye ihtiyaçları vardı. Paranın verdiÄŸi güvenle çocuÄŸa alınan maddi ÅŸeyler, çocuklara yetiyor sanılmasın.

 

 

Bugün kariyerinden fedakârlık etmeyipannesine en çok ihtiyaç olduÄŸu dönemde bakıcı ve kreÅŸe verilen çocuklar; evladına en çok ihtiyacı olduÄŸu yaÅŸlılık döneminde de evlatları, anne babalarını huzur evine vermektedirler.

Bu Hale Nasıl Geldik?

Bir zamanlar ÅŸehirlerde kız çocuklarının okutulmasına “zaman kötü” diyerek karşı çıkılırken kırsal kesimlerde de buna ilaveten ekonomik ÅŸartlar gerekçe gösterilmiÅŸti. Zamanında deÄŸiÅŸik mazeretler altında okutulmayan günümüz anneleri, bugün çocuklarını okutmak için sonuna kadar çaba sarf etmektedirler.

“Biz okuyamadık hiç olmazsa sen oku, biz ezildik sen ezilme, kendi ayakları üzerinde dur...” denilerek okutulan bu çocuklar, bugün üniversiteyi bitirip meslek ve kariyer sahibi oldular.

Eskiden kadınların çalışması ayıplanırken izin veren anne baba ya da eÅŸlere farklı tepkiler verilirdir. Günümüzde ise ev hanımlığı yadırganır hale geldi. Hal böyle olunca günümüz kadınları da en kutsal görev olan annelik görevini ikinci plana atmış erkeÄŸe bağımlı kalmamak, ekonomik güce sahip olmak ve daha özgür yaÅŸamak için okuyup kariyer sahibi olmuÅŸlardır.

Meslek ve kariyer sahibi olduktan sonra birazda hayatımızı yaÅŸayalım diyerek üç dört yılda çalışan bu kızlar, zamanla evlilik için yaÅŸlarının geçmeye baÅŸladığını farkına varırlar. Bir yandan evlenmek isterlerken, bir yandan da evlilik ve çocuk bakmak bunları korkutur. Hiç kimsenin sorumluluÄŸunu almadan büyütülüp okutulan bu çocuklar, kendilerinden baÅŸkasının hayatını düÅŸünmek onun sorumluluÄŸunu almak onlar için kolay bir iÅŸ olmayacaktır.

ÇocuÄŸa Kim Bakacak?

Yaşın ilerledi evlen diyenlere genelde; “Evlenmek mesele deÄŸil; evlendikten sonra çocuÄŸa kim bakacak?” cevabı verilir. Evet, çocuÄŸa kim bakacak. Annesi ya da kayınvalidesinin bulunduÄŸu yerde yaÅŸayanlar genelde annesi ya da kayın validesine baktırmaktadırlar. Böyle bir imkânı olmayanlar ise ya bakıcıya ya da kreÅŸe vermektedirler.

Åžu bir gerçek ki anneanne de olsa babaanne de olsa bir çocuÄŸa hiç kimse annesi kadar sevgi veremez. Åžu da bir gerçek ki çocuklarını büyütüp torun sevmesi gereken bu insanlara rahat ettirmek yerine tekrar çocuk baktırmak ya da baktırmaya çalışmak büyük bir haksızlık. Hem anneanne ya da babaannenin yanında büyüyen çocuklar şımarık olacaklarından disiplin sorununu da beraberinden getirecektir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

412. Sayı Nİsan 2017