Yedinci Yılında Suriye Direnişi , Ahmet Varol
Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Ä°slam Aleminden

Ahmet Varol

Yedinci Yılında Suriye Direnişi

  • 04 Nisan 2017
  • 2251 Görüntülenme
  • 412. Sayı / 2017 NÄ°san
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Ahmet Varol
Tüm Yazı Arşivi



 

Suriye direniÅŸi üzerinde oynanan oyunların en önemli boyutlarından birini de IŞİD veya DAÄ°Åž kısa adıyla tanınan örgüt oluÅŸturmaktadır. Bu örgüt önce Irak'ın ABD tarafından iÅŸgal edilmesi döneminde, iÅŸgale karşı verilen mücadeleyi yıpratma amacıyla bu ülkede Irak Ä°slâm Devleti adıyla ortaya çıkmıştı.

 

IŞİD'in bir önemli yanı da olayların arka planını yeterince deÄŸerlendiremeyen ve kendini ortaya koyma heyecanı içinde olan gençleri çekip imha etmek amacıyla bir bataklık olarak kullanılmasıdır. Bu özelliÄŸinden yararlanılarak Avrupa ülkelerinin geleceÄŸi açısından bir risk olarak deÄŸerlendirilen birçok gencin Suriye ve Irak'a çekilip imha edilmesi de dikkatlerden kaçmamalı.

 

ABD, Suriye'de görünüÅŸte Baas rejimine ve onun saldırılarına karşı açıklamalar yaptı. Bunların tümü sadece fiiliyatta bir karşılığı olmayan göstermelik tepkilerden ibaretti. Gerçekte ABD'nin Suriye konusundaki hesapları ve planları Ä°ran'ın ve Rusya'nın hesaplarıyla örtüÅŸmektedir. Zaman içinde izlediÄŸi siyaset de bunu çok açık bir ÅŸekilde gözler önüne sermiÅŸtir.

 

ABD'nin en vahÅŸi saldırılarından biri de Halep'in Etarib ilçesine baÄŸlı ve muhaliflerin kontrolünde olan Cine köyündeki Hz. Ömer Camisi'ni 16 Mart 2017 tarihinde yatsı namazı esnasında vurması oldu. ABD bu saldırıyı El-Kaide mensuplarına karşı düzenlediÄŸi iddiasında bulundu. Ancak yetmiÅŸ kadar sivil vatandaÅŸ namaz esnasında korkunç bir ÅŸekilde topluca öldürüldü. Bu saldırıda en az 100 kiÅŸi de yaralandı.

 

 

Direnişin Altı Yılı

15 Mart 2017 tarihinde, Suriye'de Baas zulmüne karşı halk ayaklanması ve özgürlük mücadelesi altı yılını tamamlayarak yedinci yılına girdi. Tarihin belki zulme karşı verilen en zorlu mücadelelerinden biri oldu. Bunun sebebi ise direnen halkın karşısında sadece bu halka zulmetmek için saltanatını sürdürmek isteyen rejim güçlerinin deÄŸil onun üzerinden hesap ve plan yapan bütün uluslararası ve bölgesel zulüm güçlerinin yer almasıydı. Biz de yedinci yılına girmesi münasebetiyle bu ayki yazımızda Suriye direniÅŸinin karşı karşıya olduÄŸu durumu genel boyutlarıyla deÄŸerlendirmek istedik. Yazımızda ağırlıklı olarak bugün karşı karşıya olduÄŸu durumu deÄŸerlendirmek istiyoruz. Fakat geçirdiÄŸi aÅŸamaları da özet bilgilerle hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Suriye'de yıllardan beri Baas diktasının zulmüyle karşı karşıya olan halk için Arap Baharı adı verilen kitlesel baÅŸkaldırı olayları cesaretlendirici bir geliÅŸme oldu. Çünkü bu halk yıllardan beri haklarından ve özgürlüklerinden yoksun bir ÅŸekilde sürekli zulme maruz kaldığından sosyal nedenler mevcuttu. Özellikle rejimin güvenlik güçlerinin Der'a'da duvara yazı yazan lise öÄŸrencilerine vahÅŸi bir ÅŸekilde iÅŸkence etmesi kitlesel hareketlenmeyi tetikleyen bir geliÅŸme oldu.

Ancak halkın amacı silahlı bir mücadele deÄŸil isteklerini sivil eylemlerle dile getirerek rejim güçlerine bunları kabul ettirmeye çalışmaktı. Rejim güçleri ise Arap Baharı olaylarına ÅŸahit olan ülkelerde gözlenen durumdan dolayı hemen kendi geleceÄŸi konusunda ciddi endiÅŸeye kapıldığı için derhal silahları devreye soktu ve olayların baÅŸlangıcından itibaren ÅŸiddete baÅŸvurdu. Ama rejimin silahlı saldırılarına raÄŸmen olayların ilk altı aylık sürecinde halk yani muhalefet tarafında silahlı bir karşı koyma olmadı. Silahlı karşı koyma olayları, halka silah çekmek istemedikleri için ordudan kaçan subayların öncülüÄŸünde oluÅŸturulan Özgür Suriye Ordusu'nun silahı devreye sokmasıyla baÅŸladı. Sonrasında muhtelif ortamlarda farklı silahlı direniÅŸ grupları ortaya çıktı.

 

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

412. Sayı Nİsan 2017