Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

EL - HASİB

  • 05 Aralık 2020
  • 1071 Görüntülenme
  • 456. Sayı / 2020 Aralık



“Hâsib; Kullarının bütün yaptıklarını; söz, fiîl ve davranışlarını bilen, muhafaza eden ve bunlardan hesaba çekecek olandır.” (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.248) İnsanlar da bilir, korur, sayar, hesaba çeker ve ceza ve mükâfat verir, ancak bütün bu eylemlerinde yanılabilir, hata edebilir. Allah için böyle bir şey asla söz konusu değildir.

 

 

 

 

 

اَلْحَسِيبُ

EL-HASÎB: “Saymak, hesap etmek” manasındaki “husbân” (hisâb) mastarından sıfat olup, “her şeyi bilen, hesaba çeken, herkesin ceza ve mükâfatını veren” demektir. “Hasîb” ayrıca, “asaletli ve şerefli olmak” anlamındaki “haseb” mastarıyla bağlantılı olarak, “yüce ve şerefli” manasına da gelir. İf’al babındaki kullanılışından hareketle de “yeten, kâfi gelen” anlamı taşır; Cenab-ı Hakk’ın “el-Kâfi” ismine yakın bir muhteva kazanır. “Hasîb”, esmâ-i husnâ’dan biri olarak “kullarına yeten, onları hesaba çeken” manalarına gelir.” (Esmâü’l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.193)

El-Hasîb; “Takdir etmek, ölçmek, soylu ve şerefli olmak, sanmak ve yetmek anlamındaki “h-s-b” kökünden türeyen “hâsip”, hesap eden; “hasîb” hesap sahibi, hesap gören anlamlarına gelir.” (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.248)

“Allah’ın “hâsib” vasfı, bütün iyilikleri ve kötülükleri gören, sayan, koruyan ve mükâfatını veya cezasını veren demektir.” (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.249)

“Hâsib; Kullarının bütün yaptıklarını; söz, fiîl ve davranışlarını bilen, muhafaza eden ve bunlardan hesaba çekecek olandır.” (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.248)

İnsanlar da bilir, korur, sayar, hesaba çeker ve ceza ve mükâfat verir, ancak bütün bu eylemlerinde yanılabilir, hata edebilir. Allah için böyle bir şey asla söz konusu değildir.

El-Hasîb; Bütün üstün niteliklere sahip olan, hiçbir eksiği ve kusuru olmayandır. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Âlemlerin Rabbi olan Allah, noksan sıfatlardan münezzehtir.” (Nenl, 27/8)

El-Hasîb; Her şeyin ve herkesin hesabını en iyi bilendir. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır/hasîbdir.” (Nisâ, 4/86)

El-Hasîb; Kullarını ahiret günü muhasebe/hesaba çekecek, sorgulayacak olandır. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Kıyamet günü için adâlet terazileri kurarız. Hiç kimseye zulmedilmez. Yapılan bir iş hardal tanesi ağırlığınca olsa bile onu getiririz. Hesap görücü olarak Biz yeteriz.” (Enbiyâ, 21/47)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

456. Sayı Aralık 2020