Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Bendeki "Bilinçaltı"

  • 06 Şubat 2021
  • 973 Görüntülenme
  • 458. Sayı / 2021 Şubat



Bilinç uyarıcıların farkında olma hali iken bilinçaltı ise farkında olmadığımız duygu ve düşüncelerimizdir. Başka bir ifadeyle bilinç, kişinin uyarıcılara bağlı olarak davranışlarındaki farkındalık hali. Yani kişinin uyku, baygınlık gibi algılamayı etkileyecek durumların olmaması halidir. Bilinçaltı ise kişinin farkında olmadığı fakat davranışlarının temelinde yatan duygu ve düşüncelerdir.

 

Bilinçaltımız, Rabbimiz tarafından kendisine verilen iradesi doğrultusunda bedenimizin hayati fonksiyonlarını kontrol eder ve düzenli çalışmasını sağlar. Bu çalışmayı da bizi rahatsız etmeyecek bir şekilde gece gündüz ve yorulmadan yapar. Yani kalp atışımızı, kan dolaşımımızı kontrol eder.

 

Bilinç ve Bilinçaltı Nedir?

İnsanoğlu yaratılışı gereği tek zihne sahiptir. Fakat zihnin yaptığı işlev gereği iki kısımdan oluşmaktadır. Zihnin yapmış olduğu bu iki işlevi birbirinde ayırmak içinde psikologlar birçok terim kullanmışlardır.

Joseph Murphy zihnin iki işlevini; “Nesnel-öznel zihin, bilinç-bilinçaltı zihin, uyanık-uyuyan zihin, yüzey benlik-derin benlik, gönüllü ve istençli zihin-istemsiz zihin, eril zihin-dişi zihin, rasyonel seviye-irrasyonel seviye” (Joseph Murphy, Bilinçaltının Gücü, Diyojen Yayınları, Çev. Belgin Selen Haktanır, İstanbul, 2020) diye adlandırmaktadır. Bu isimler arasına bizler de iç benlik-dış benlik, nefis ve ruhu eklesek de biz bu kitapta daha çok bilinç ve bilinçaltını kullanmaya özen göstereceğiz.

İnsanların; “İçimde bir sıkıntı var.”, “İçim içime sığmıyor!” diye ifade etmeye çalıştıkları “İç” aslında bilinçaltının ta kendisidir. “Bir ben vardır bende, benden içeri!” diyen Yunus Emre, bunu çok güzel ifade etmiştir.

Cenab-ı Hak içimizdeki iç konusunda şöyle buyurmaktadır: “Gerçek şu ki, insanlar kendi iç dünyalarını değiştirmeden Allah onların durumunu değiştirmez." (Ra'd, 13/11) “İnsanı biz yarattık ve elbette içinden geçenleri biliriz.” (Kâf, 50/16)

Bilinç uyarıcıların farkında olma hali iken bilinçaltı ise farkında olmadığımız duygu ve düşüncelerimizdir. Başka bir ifadeyle bilinç, kişinin uyarıcılara bağlı olarak davranışlarındaki farkındalık hali. Yani kişinin uyku, baygınlık gibi algılamayı etkileyecek durumların olmaması halidir. Bilinçaltı ise kişinin farkında olmadığı fakat davranışlarının temelinde yatan duygu ve düşüncelerdir. Yani bilincimizin farkında olmadığı davranışlarımızın temelini oluşturan ve bedenimizin hareketlerini sağlayan istem dışı çalışan kaslarımızın yönetildiği bölümdür.

Bilinç dediğimizde birçoğumuzun ilk aklına; bilerek, isteyerek, farkında olarak yaptığımız şeyler gelmektedir. Bilmeyerek bir şey yaptığımız zaman, farkında olmadığımızı ifade etmek içinde “İnanın bilinçli olarak yapmadım!” ifadesini kullanırız.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

458. Sayı Şubat 2021