Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Siyer'i Nebi

Muhammed Emin Yıldırım

Müheymin Olan Kur'an Hz. İshak'ı Anlatıyor !

  • 06 Mart 2021
  • 922 Görüntülenme
  • 459. Sayı / 2021 Mart



Bütün peygamberler ortak bir dine, ortak bir akideye, ortak bir davaya, ortak bir hedefe ve bazı hususlarda biraz farklar olsa da ortak bir menhece insanları davet ettiler.

 

Kur’an kendini bize anlatırken nazarlara verdiği iki önemli sıfatı vardır. Bunlardan biri Müheymin, diğeri Musaddık’tır.

Müheymin, kendinden önce gönderilen vahiyleri gözetleyen, kontrol eden, sağlamasını yapan; Musaddık ise doğruları tasdikleyen, sahih ve selim olanları doğrulayan ve onaylayandır.

Bizden istenen şu: “Bu Kur’an’a sarılın. Bu Kur’an’ı kuvvetle tutun. Bu Kur’an’ı azı dişleriniz ile kavrar gibi kavrayın.”

Bu mesajın anlamı; “Kur’an hayatınızın belirleyicisi olsun, onun ahkâmı ile amel edin, ahlakı ile de ahlaklanın!” demektir.

Kur’an’dan ayrılmanın anlamı Müslümanların Ehl-i Kitaplaşması demektir… Yani Müslümanların Yahudileşmesi veya Hristiyanlaşması demektir…

Biz her gün en az 40 kez Fatiha’da; “Allah’ım bizi nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayan Yahudilerin yoluna değil, dalalete sapan Hıristiyanların yoluna değil…” (Fatiha, 1/6-7) diyoruz.

Yanlış işler yapılarak doğru neticelere varılmaz.

Ehl-i Kitap Hz. İshak hakkında neler söylüyor?

1- Hz. İsmail, babaları bir olan küçük kardeşi Hz. İshak’ı küçükken hor görmüş, onunla alay edip üzerine gülmüştür. (Bkz.Tekvîn, 21/8-14; 25/9-11)

2- Hz. İbrahim’in zürriyeti/nesli, Hz. İsmail’den değil, Hz. İshak’tan devam edecektir. (Bkz.Tekvîn, 21/8-14; 25/9-11)

3- Kurban edilme hadisesindeki isim, büyük çocuk Hz. İsmail değil küçük olan Hz. İshak’tır. (Bkz.Tekvîn, 22/1-19)

4- Hz. İshak’ı babası Hz. İbrahim, özellikle kardeşi Nahor’un oğlu Betuel’in kızı Rebeka ile evlendirir. (Bkz.Tekvîn, 24/1-10, 15; 25/20)

5- Hz. İshak aynen babası Hz. İbrahim gibi Filistin’de bir kıtlık baş gösterince Mısır’a gitmek ister Rab buna izin vermez, bunun üzerine kuzeydeki Gerar’a gider ve orada babası Hz. İbrahim’in yaşadıklarının bir benzerini yaşar. (Bkz.Tekvîn, 24/62; 25/11)

6- Hz. İshak’ta çocuksuzlukla imtihan edilir; evliliğinin üzerinden 20 yıl geçtikten sonra hanımı hamile kalır ve ikiz doğurur. Daha sonra bu çocuklar arasında çekişmeler olur. (Bkz.Tekvîn, 25/19-28)

 

Bu söylenenlerden iki mesaj çıkarabiliyoruz:

İlki; Din ideolojilerse ve dünyevi iktidarı elde etmek için araçlaştırılırsa, o menfaate aykırı gördükleri her şeyi ya reddederler veya tahrif ederler. İkincisi; Menfaatleri ile çatışan her şeye düşman olur ve inanılmaz bir haset hastalığına tutuşurlar.

Kur’an onlarca ayette, “Onlar seni kendi öz çocuklarını tanır gibi tanırlar” (Bakara, 2/146) diyor…

Hz. Ömer’in (ra) Abdullah b. Selâm’a sorusu ve aldığı cevap…

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

459. Sayı Mart 2021