İslam, Kişilere İntihar Yetkisi Vermemiştir , Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sana Ä°tikattan Soruyorlar

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Ä°slam, KiÅŸilere Ä°ntihar Yetkisi VermemiÅŸtir

  • 28 Åžubat 2024
  • 128 Görüntülenme
  • 495. Sayı / 2024 Mart



İslam'a göre yaşama hakkı, insana ana rahmine düştüğü andan itibaren verilmiş temel bir hak olup, hiçbir insanın, Allah'ın verdiği canı almaya hakkı yoktur. Onun içindir ki İslam Dini'ne göre intihar kesin bir şekilde yasaklanmış ve hangi şartta olursa olsun hiçbir şekilde izin verilmemiştir. (Bkz. Nisa, 4/29) Hayatı da ölümü de yaratan Allah'tır. İnsanın dünyaya gelişi kendi elinde olmadığı gibi, ölümü de kendi elinde değildir.

Her ne kadar intihar sebepleri arasında; toplumsal, ekonomik, kültürel, aile içi baskılar, korku ve ümitsizlik vb. gibi duygular sayılmış olsa da bütün bunlar, insanın hayatına son vermesini gerektirecek bir mazeret oluşturamaz. Buna canlı bomba olarak veya bomba yüklü araçlarla yapılan intihar eylemlerini de eklemek gerekir. Adına ister istişhad denilsin, isterse canlı bomba adı verilsin, her türlü intihar eylemi İslam'ın onaylamadığı bir eylemdir. Çünkü intihar saldırılarında hedef gözetilmeksizin pek çok masum insan ölmektedir.

"İntihar neden günahtır? Bu dünyaya gelirken bana sorulmadı? Ben niye bu dünyada kalmaya mecbur bırakılıyorum? Bu sorularımı cevaplandırırsanız memnun olurum."

İntihar Arapçadaki kurban kesme anlamına gelen "nahr" sözcüğünden türemiş olup, bir insanın kendini katletmesi ve öldürmesi anlamına gelmektedir. İslam; din, can, mal, akıl ve nesil güvenliğinin korunmasına büyük önem vermiştir. Bu beş temel değerin korunması, insana saygının bir gereğidir. İşte bu beş maslahattan birisi yaşam hakkıdır. İslam Dini 'nine göre insan hayatı kutsaldır ve her aşaması anlam yüklüdür. Çünkü bu dünyadaki hayat, bir sonraki ebedî hayatın geçiş güzergâhıdır. (Bkz.Mâide, 5/32)

İslam'a göre yaşama hakkı, insana ana rahmine düştüğü andan itibaren verilmiş temel bir hak olup, hiçbir insanın, Allah'ın verdiği canı almaya hakkı yoktur. Onun içindir ki İslam Dini'ne göre intihar kesin bir şekilde yasaklanmış ve hangi şartta olursa olsun hiçbir şekilde izin verilmemiştir. (Bkz. Nisa, 4/29) Hayatı da ölümü de yaratan Allah'tır. İnsanın dünyaya gelişi kendi elinde olmadığı gibi, ölümü de kendi elinde değildir. Dünyada "hayat" bize verilmiş ilahi bir lütuf, kutsal bir emanet olup, onu muhafaza etmek ve kulluk görevimizi yerine getirerek anlamlandırmak da temel gayemizdir. Hayata yatırım yapmak, becerilerimizi geliştirmek ve hayatımızı yeniden anlamlı kılmak, hayatın sürdürülebilir oluşunu ispatlama noktasında önemli bir adımdır. (Bu konuda kapsamlı bir çalışma için bkz. Elli, Thomas E.,Yaşamayı Seçmek (İntihar Düşüncesiyle Başa Çıkma), çev.M.Umur Koçak, Ankara 2007) Bundan dolayı insanın yaşama hakkı elinden alınamaz. İster adı intihar ve isterse adı ötenazi olsun, ne şekilde olursa olsun cana kıymak haramdır. (Bkz. İsrâ, 17/33) İnsan kendi bedenini emanet olarak taşıdığından ve onun mâliki olmadığından kendi canını da sonlandıramaz. Şu ayetlerde ister insanın kendi hayatına son vermesi, isterse bir başkası tarafından haksız yere hayatına son verilmesi yasaklanmıştır:

"

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

495. Sayı Mart 2024