Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

İslam Aleminden

Ahmet Varol

Ablukanın Yaktığı Halk

  • 06 Aralık 2022
  • 208 Görüntülenme
  • 480. Sayı / 2022 Aralık



Cibaliya Mülteci Kampı’nda meydana gelen yangın alelade bir yangın olayı değildi. Siyonist işgal rejiminin 15 yıldan fazla süredir Gazze’ye uyguladığı ve küresel emperyalizmin de arka çıktığı, sonlandırılması için hiçbir girişimde bulunmadığı insanlık dışı ablukayla çok yakından ilişkisi var.

 

 

Gazze’deki yangın, sadece Ebu Reyya ailesine ait bir binanın ve içindeki 21 insanın yanması değil tüm insanlığın birlikte reddetmesi gereken vahşi bir anlayışın bir halkı, Gazze halkını, hatta tüm Filistin halkını yakmasıdır. Gazze’deki Cibaliya Mülteci Kampı’nda bulunan binada yanan sadece 21 insan değil bütün insanlığın birlikte sahip çıkması gereken değerlerdir. İnsanlığın artık bu gerçeği görmesi ve siyonist vahşete “dur” diyebilmesi gerekmektedir.

 

 

17 Kasım 2022 akşamı Gazze’nin kuzey kesiminde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı’nda, Ebu Reyya ailesine ait bir binada meydana gelen yangın korkunç bir faciaya neden oldu. Binanın içinde depolanan benzinin alev almasından kaynaklandığı anlaşılan yangının çok kısa bir süre içinde bütün binayı sarması sebebiyle içinde bulunan, 7’si çocuk 21 kişi hayatını kaybetti.

Sivil savunma ve itfaiye ekipleri mahsur kalanlara ulaşmak, yangını söndürmek ve etrafa yayılmasını önlemek için çok hızlı bir şekilde müdahale etti ve çok büyük çaba harcadılar. Ancak depolanan benzinin alev alması sonucu yangının kısa sürede binayı sarması ve ekiplerin teçhizat ve malzemelerinin yetersiz olması yüzünden alevlerin arasında kalanlar kurtarılamadı. Bununla birlikte yangının kısa sürede kontrol altına alınması ve böylece etrafa yayılmasının önlenmesi konusunda ekiplerin büyük bir emek gücü sarf ettiklerini ve bu konuda önemli bir performans ortaya koyabildiklerini söylemek mümkündür. Çünkü Cibaliya Mülteci Kampı, 400 binden fazla insanın bir arada yaşadığı çok kalabalık bir yerleşim alanıdır. O yüzden binalar birbirine çok yakın durumdadır ve içlerinde de büyük bir nüfus ikamet etmektedir. Dolayısıyla yangının etrafa yayılması durumunda facia çok daha büyük olacaktı.

Cibaliya Mülteci Kampı’nda meydana gelen yangın alelade bir yangın olayı değildi. Siyonist işgal rejiminin 15 yıldan fazla süredir Gazze’ye uyguladığı ve küresel emperyalizmin de arka çıktığı, sonlandırılması için hiçbir girişimde bulunmadığı insanlık dışı ablukayla çok yakından ilişkisi var.

En başta yangının binanın içinde depolanan benzinin alev almasından kaynaklanması üzerinde biraz durmamız ve değerlendirme yapmamız gerekiyor.

Gazze Şeridi’nde bir tane termik santral var ve bunun da üretim yapabilmesi için kullandığı yakıtın işgalci siyonist rejimin onayıyla bölgeye girmesi mümkün olabiliyor. O yüzden bu santralin de bazen yakıtının tamamen bittiği ve üretimi tamamen durdurduğu oluyor. Üretime devam ettiği günlerde de çoğu zaman yakıt ikmali ihtiyacının yeterince karşılanamaması sebebiyle tam kapasiteyle çalışamıyor. Kaldı ki tam kapasiteyle çalışsa bile yine de bölgenin ihtiyaç duyduğu elektriğin çok az bir kısmını ancak karşılayabiliyor. Kalan ihtiyacının az bir kısmını Mısır üzerinden tedarik ediyor. Diğer kısmında tümüyle işgal rejiminin elektrik firmalarına mahkûm edilmiş durumda. İşgal rejimi de abluka gerekçesiyle elektrikleri çok kısıtlı bir miktarda veriyor. Öyle ki evlere verilen elektriklerin günlük ortalaması ihtiyaç duyulanın yarısının altında kalıyor.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

480. Sayı Aralık 2022