Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Psikolojinin P'sini Bilmeyen Anne Babalardan .. 1

  • 31 Ocak 2023
  • 239 Görüntülenme
  • 482. Sayı / 2023 Şubat



Eskiden anne babalar, çocuk eğitiminde akademik bilgilere ulaşamadıklarından çocuklarını, içinde bulundukları kültüre ve anne babalarından gördükleri şekilde yetiştirmeye çalışırlardı. Yine çocukların eğitiminde sadece anne babalar etkili olmadığı için yalnız da değillerdi. Aileler geniş aile olduğu için dede, büyükanne, aile büyükleri, çevre ve toplumsal değerler de çocuk eğitiminde kendini hissettiriyordu. Yani çocuklar, kitabına ya da psikolojiye göre değil içinde bulunduğu toplumun değerlerine göre yetiştirilmeye çalışılırdı.

 

 

 

Sosyoloji mezunu köşe yazarı bir gazeteci arkadaşımız: “Hocam eski anne babaların birçoğu doğru dürüst okuma yazma bilmedikleri gibi psikolojinin P’sinden de anlamazlardı. Buna rağmen çocuk eğitiminde yetersiz değillerdi. Günümüz anne babaların birçoğu lise ve üniversite mezunu oldukları gibi çocuk eğitimiyle ilgili de birçok kitap okumaktadırlar. Buna rağmen günümüz anne babaların çocuk eğitiminde yetersiz olduklarını görüyoruz. Bunun sebepleri neler olabilir?” diye bir soru sormuştu.

Ülkemizin içinde bulunduğu şartlardan dolayı malumunuz olmak üzere eski anne babalar, bırakın psikolojiyi birçoğu doğru dürüst okuma yazma dahi bilmezdi. Annelerin birçoğu bulundukları yerde okul olmadığı için okuma yazma öğrenemediler. Öğrenenlerde özel gayretleri ile öğrenmişlerdi. Babalar da aynen anneler gibi okula gidemediklerinden okuma yazma öğrenemediler. Öğrenenlerin birçoğu da askerde öğrenmişlerdi. Onların öğrendikleri okuma yazma da ancak bir mektup yazıp okuyabilecek kadardı.

Sonraki kuşakta köy ve kasabalarda ilkokullar açılmış o zaman çocuk olanların birçoğu ilkokulu bitirmişlerdir. Bazı yörelerimizde kız çocukları, değişik mazeretler adı altında aileleri tarafından okula gönderilmemiş olsa da birçoğu bir iki yıl da olsa okula giderek okur-yazar olmuşlardı.

Günümüz anne babalarının ise en az ortaokul mezunu oldukları, birçoğunun ise lise ve üniversite mezunu olduklarını görüyoruz. Zorunlu eğitim on iki yıla çıktığı için bundan sonra anne babalar da en az lise mezunu olacaktır.

Anne babalar en az lise mezunu olunca teknoloji ve teknolojinin beraberinde getirdiği yenilikleri de yakından takip edebilmektedirler. Günümüz anne babaları her konuda olduğu gibi çocuk eğitimi konusunda da teknolojinin getirdiği bütün yeniliklerden faydalanabilmektedirler. Eskiden insanlar bilgiye ulaşmak için köy köy, şehir şehir dolaşılırken günümüzde her türlü bilgilere akıllı telefonlara parmak ucuyla dokunarak ulaşabilmektedirler.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

482. Sayı Şubat 2023