Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Telefon ve Tablet Elinden Alınınca Ağlayan Çocuklara "Kararlı ve Tutarlı Olabilmek"

  • 31 Mayıs 2023
  • 145 Görüntülenme
  • 486. Sayı / 2023 Haziran



Çocukların gelişim dönemlerinde anne babaların söz ve davranışlarıyla çocukların kişiliklerine yön verdikleri herkesin malumudur. Onun için çocuk eğitiminde anne babaların takındıkları tavır ve tutumlar çok önemlidir. Çünkü çocuklar kararlı ve tutarlı olmayı da anne babalarından öğrenmektedirler. Çocuklarıyla kararlı ve tutarlılık konusunda problem yaşayan anne babaların bu konuda çocuklarına da olumsuz örnek oldukları bir gerçektir.

 

 

 

Bir öğrenci velisi; hocam çocuğum elinden telefon ve tableti bir türlü bırakmıyor. Sürekli oynamak istiyor. Zorla almaya çalışınca da ağlıyor ve hırçınlaşıyor. Hatta telefon ve tablet bizim için ders çalışmak ve çalıştırmak içinde ödül-ceza aracımız oluyor. Yani telefonu verirsen ders çalışırım ya da derslerine çalışırsan, ödevlerini yaparsan veririm… Ne yapacağımı bilmiyorum, diyor. Bu çocuklara telefon ve tableti kim veriyor? Tabi ki ben veriyorum. Vermesen olmaz mı? Olur, fakat çok ağlıyor ya da çok hırçınlaşıyor ben de dayanamıyorum veriyorum. Bazen sinirleniyorum ve elinden alıyorum sinirim geçince tekrar veriyorum. Sonrasını ben söyleyeyim: Yani çocuklara kararsız ve tutarsızlığı öğrettiğiniz gibi sözünüzün dinlenilmemesine ve istediklerinizi yaptırma konusunda da –se, -sa pazarlığına başlıyorsunuz değil mi? Aynen hocam!

Çağ teknolojik olunca, çocuklar da daha dünyaya gözlerini açar açmaz telefonlardan aile bireylerinin fotoğraf çekimleri ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çocuklar oturmaya, emeklemeye ya da konuşmaya başlamadan önce telefonlarla tanışmaktadırlar.

Daha düne kadar televizyonlar, çocuklara bakıcılık yaparken günümüzde ise çocukları oyalaması ve uslu durması için ellerine telefonlar verilmektedir. Bu da zamanla çocukların telefonlara daha bağımlı olmalarına neden olmaktadır. Yine daha düne kadar sokaklarda, parklarda oyunlarını oynayan çocuklar, bugün sokak ve parklarda ellerindeki telefon ya da tabletlerle oynamaktadırlar. Çocuklar, telefon ve tabletlerle fazla haşir neşir olunca birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Bunların başında da çocukların derslerinden daha çok telefonla zaman geçirmeleridir.

Okul çağı çocuklarında bugün telefon bağımlılığı çok fazla olduğu bir gerçektir. Biz burada çocukların telefon bağımlılığı konusunu değil, başta telefon olmak üzere çocukların zamansız isteklerine karşı anne baba tutumlarını (kararlı ve tutarlı olma) ele almaya çalışacağız.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

486. Sayı Haziran 2023