Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Psikolojinin P'sini Bilmeyen Anne Babalardan...

  • 01 Kasım 2023
  • 120 Görüntülenme
  • 491. Sayı / 2023 Kasım



Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki insanlık tarihinde ilk defa çocuklar, anne-babalarına ve nene-dedelerine teknoloji adına da olsa bir şeyler öğretmektedirler. Beyaz eşya alırken alacağı makinenin özelliklerini kızına soran anne babalar, telefon alırken ve kullanırken de çocuklarına ve torunlarına sormaktadırlar. Daha düne kadar çocuklar, birçok şeyi anne babalarından ve büyüklerinden öğrenirlerken, günümüzde teknolojinin getirdiği yenilikleri büyükler, küçüklerden öğrenmektedirler.

 

Her nesil, içinde yaşadığı zamanın özelliğine göre kendi dilini kullanmaktadır. Çocukların ve gençlerin kullandığı bu dil, eğitimde yakalanamadığı sürece o neslin eğitilmesi zordur. Onun için yeni nesillerin eğitiminde öncelikli olarak zamanın, sonra da çocuklar ve gençlerin dilinin öğrenilmesi gerekir.

 

Günümüz anne babalarının çocuk eğitimi konusunda yeteri kadar akademik bilgi sahibi olmalarına rağmen hal eğitiminde yetersiz oldukları görülmektedir. Çünkü aileler çekirdek olunca anne babalar da çocuk eğitiminde yalnız kalmaktadırlar. Anne babalar çalışınca da çocukları eller yetiştirmektedir. Gününüzde çocukların eğitiminde sadece anne baba değil okul ve çevre, televizyon özelliklede sosyal medyanın etkisi çok büyüktür. Hal böyle olunca da anne babalar çocuk eğitiminde yetersiz kalabilmektedirler. Yani çocukların gelişim dönemlerinde çocukların yanında olamamak ve çağın getirdikleri yenilikleri takip edememekten kaynaklanmaktadır. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:

Anne baba olarak bizler, çocuklarımızı yetiştiğimiz zamana ve anne babadan gördüğümüz şekilde yetiştirmeye çalışmaktayız. Oysa devir değişti ve internet çağını yaşıyoruz. Çocukların içinde bulunduğu çağa göre kendimizi yenilemediğimiz için çocukların duygusal ihtiyaçlarını karşılamamaktayız. Bu da çocukların eğitimlerinde yetersiz kalmamıza neden olmaktadır.

Bizim zamanımızda bilgiye ulaşma kaynakları sınırlıydı. Çocukların ise bilgiye ulaşmada sıkıntıları olmadığı için bilginin doğruluğunu ya da yanlışlını sorgulayabilmektedirler. Bu da çocukların sorularına ya cevap verememize ya da yetersiz kalmamıza neden olmaktadır.

Bizim zamanımızda teknoloji bu kadar gelişmediği için teknoloji çağı çocukların duygu ve düşünlerini anlamakta zorlanmaktayız. Bu da bizim çocukla iletişim problemi yaşamamıza neden olmaktadır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

491. Sayı Kasım 2023