Kur'an Gereği Yerine Getirilmek İçin Okunur , Prof. Dr. Ali Akpınar
Sayı : 522   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Emsalü'l-Kur'an

Prof. Dr. Ali Akpınar

Kur'an Gereği Yerine Getirilmek İçin Okunur

  • 29 Haziran 2026
  • 7 Görüntülenme
  • 523. Sayı / 2026 Temmuz



Ayetlerde haşyet, kitabı okuma, namazı ikame ve infak sıralanmıştır. Haşyet kalp eylemi, Kitabı okuma dil eylemi, namaz bedenin ameli, infâk da mâlî eylemdir. Bunların hepsi bir kişi de bir araya gelirse o kişi kâmil mümin ve gerçek âlim makamına erişmiş olur. Bu makama erebilmek için de Yüce Yaratıcının huzurunda, O'nunla konuşur gibi O'nun kitabını samimiyetle okumak lazım, ardından okuyup anladıklarının gereğini yerine getirmek lazımdır. Zira ona inanmadan okuyanlar, onun gereklerini yerine getirmeyenler onu okumamış gibidirler.

Allah'tan gereği gibi sakınan gerçek âlimlerden olmak için Kur'an'ı anlayarak okumak ve gereklerini yerine getirmek gerekir. Gerçek âlim ilmiyle eylemini bütünleştirendir. Kur'an'ın insanlığa geliş amacı/Murad-ı İlahî, yalnızca okunması ve anlaşılması değil, gerekleriyle amel edilmesidir. Elbette Kitabın gerekleriyle amel edebilmek için onu okuyup anlamak gerekir.

إِنَّ الَّذِينَ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلَانِيَةً يَرْجُونَ تِجَارَةً لَنْ تَبُور لِيُوَفِّيَهُمْ أُجُورَهُمْ وَيَزِيدَهُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّهُ غَفُورٌ شَكُورٌ

وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ مِنْ الْكِتَابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ إِنَّ اللَّهَ بِعِبَادِهِ لَخَبِيرٌ بَصِيرٌ

ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِهِ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذَلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبِيرُ

"Allah'ın Kitabını okuyanlar, namazı ikame edenler, kendilerine verdiğimiz rızıktan gizli ve açık sarf edenler, tükenmeyecek bir kazanç umabilirler. Çünkü Allah bu kimselerin ecirlerini tam verir ve lütfu ile artırır. Doğrusu O, çokça bağışlayandır, şükrün karşılığını bol bol verendir. Bu, sana vahyettiğimiz, öncekileri doğrulayan gerçek Kitaptır. Allah şüphesiz kullarından haberdardır, görendir. Sonra bu kitabı kullarımızdan seçtiğimiz kimselere miras bırakmışızdır. Onlardan kimi kendine yazık eder, kimi orta yolu tutar, kimi de Allah'ın izniyle, iyiliklere koşar. İşte büyük lütuf budur." (Fâtır, 35/29-32)

Kur'an, okunan kitaptır. O, okunarak peygamberimize inmiş, ondan bize okunarak gelmiş ve kıyamete kadar da okunacak olan kitaptır. Kur'an'ın okunması, onun kullandığı üç kavram çerçevesinde üç formda gerçekleşir. Kıraat, Tilavet ve Tertîl. Her üçü ile de Kur'an'ı okumamız emredilmiştir. "Yaratan Rabbinin adıyla oku (ıkra')" (Alak, 96/1) "O halde Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun (fakraû)." (Müzemmil, 73/20) "Rabbinin Kitabından sana vahyolunanı oku (ütlü)." (Kehf, 18/27) "Kur'an'ı tane tane oku (rattil)." (Müzemmil, 73/4)

Bunlardan kıraat, anlayarak anlayamayarak her türlü okumanın adıdır. Tilavet ise daha çok anlamı merkeze alan bir okuma biçimidir. Tertîl ise en mükemmel okuma formu olup onu düzgün bir şekilde en güzel şekilde okumak, doğru bir şekilde anlamak ve gereklerini yerine getirmeye koyulmaktır

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

523. Sayı Temmuz 2026