Pandemi Dönemi ve Çocuklarda Psikolojik Dayanıklılık , Asuman Düzgün
Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Misafir Kalem

Asuman Düzgün

Pandemi Dönemi ve Çocuklarda Psikolojik Dayanıklılık

  • 08 Mayıs 2020
  • 1199 Görüntülenme
  • 449. Sayı / 2020 Mayıs
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Asuman Düzgün
Tüm Yazı Arşivi



Evde kalmak ve çocuklarla sürekli birlikte olmak biz anne babalara ebeveynliÄŸi yeniden tanımlattıracaktır kuÅŸkusuz. Belki önceliklerimizi, beklentilerimizi bu sürecin bize yüklediÄŸi sorumlulukları tekrar gözden geçireceÄŸiz. Ama bizler biliyoruz ki insanın genlerinde her zaman yeniden ayaÄŸa kalkabilme ve yoluna devam edebilme becerisi gizlidir. Yine insan yeni ortama ve duruma çabuk uyum saÄŸlayabilme kapasitesine sahiptir.

 

 

Dikkat edilmesi gereken bir diÄŸer husus ise fiziksel hijyen kadar zihinsel hijyene önem verilmesi gerektiÄŸidir. Onun için sürekli kaos haberlerinin verildiÄŸi, bununla ilgili görsellerin gösterildiÄŸi televizyon, sosyal medya ortamlarından kendimizi ve çocuklarımızı uzak tutmalıyız. Sürekli olumsuz haber bombardımanı altında bizlerin ve çocuklarımızın ruhsal dayanıklılığı zayıflayacaktır. Ä°htiyacımız olan bilgileri doÄŸru ve güvenilir kaynaklardan günün belirli saatlerinde öÄŸrenmemiz yeterli olacaktır.

 

 

Modern zaman insanı, yaÅŸadığımız bu çaÄŸda savaÅŸlara, göçlere açlık ve susuzluk çeken insan görüntülerine ve daha birçok olumsuz duruma ÅŸahit oldu. Hatta tarih sayfalarına baktığımız zaman nice salgın hastalıklarla mücadelesine tanık oluyoruz. Ve ÅŸimdilerde çaÄŸdaÅŸ insanın başı yine dertte. Bu defa ise dünya kıtalarını birleÅŸtiren, zengin-fakir, geliÅŸmiÅŸ-geliÅŸmemiÅŸ ayırt etmeksizin herkesi eÅŸitleyen adına Covid-19 denilen bir virüs biz insanoÄŸluna musallat oldu. Denilebilir ki bu günlerde insanlık tarihinin en büyük krizlerinden birini deneyimliyoruz. Ä°nsanı sosyolojik ve psikolojik olarak deÄŸiÅŸtiren ve dönüÅŸtüren bu salgın bizlerin belleÄŸine kolay kolay silinmeyecek hatıralardan bir yenisini daha ekledi.

Ä°çinde yaÅŸadığımız dünyayı bir gemiye benzetirsek, ansızın gelen bu virüs gemideki herkesi biraz tedirgin etti diyebiliriz. Çünkü insan, kontrolü saÄŸlayamadığı ve bildiÄŸi bütün kuralların iÅŸe yaramadığı anlarda fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak zorlanır. Günlük rutinlerimizi deÄŸiÅŸtiren ve alışılagelen düzenimizi altüst eden bu pandemiden ruhsal olarak etkilenmek belki biraz da kaygılanmak gayet normal ve insanî bir durum. Hatta belli bir düzeydeki kaygı, bizlere önlem aldırıp koruması adına gerekli ve iÅŸlevsel de diyebiliriz. Fakat, bu salgın döneminde biz yetiÅŸkinler kaygı ve stresimizi ne kadar saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yönetebilirsek ancak o kadar çocuklarımıza doÄŸru rol modeller olabiliriz. Zira küçük çocukların travmatik olaylara verdikleri tepkiler anne-baba ve bakım verenlerinin verdikleri tepkilere baÄŸlıdır. Çocukların normal yaÅŸantılarında devam ettikleri birçok aktivitelerinin ÅŸu günlerde askıya alınması, onları ruhsal olarak olumsuz etkileyebilir. Bu etkilenmede çocukların verecekleri tepkiler ise; yaÅŸlarına, geliÅŸim dönemi özelliklerine, mizaçlarına, olumsuz olaylarla baÅŸetme becerilerine ve ailelerinin tutum ve davranışlarına göre birbirinden farklılık gösterecektir. Özellikle 10 yaÅŸ altındaki çocukların gerçeklik algıları tam oturmadığından, bu çocuklar sürekli anne babalarını taklit edeceklerdir. Çünkü çocuklar dünyayı algılamak için biz yetiÅŸkinlerin gözlerinin içine bakarlar.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

449. Sayı Mayıs 2020