Emrolunduk(m) ifadeleri İslam’ın en temel ilkelerini, en veciz bir şekilde açıklıyor. Böyle Emrolunduk, öyleyse emirleri ciddiye alalım ve bu emirler doğrultusunda hareket edelim. Hareket halinde insanlar olarak sürekli bir şeyler yapıyoruz ve birilerinin emrindeyiz. O halde şimdi soralım kendimize, sahi biz kimin emrindeyiz?
Teslimiyet, kuru bir iddiadan ibaret olmamalı. Hayatı O’nun için yaşayarak, O’nun yolunda ve O’nun uğrunda ölümü göze alarak O’na teslim olduğunu ortaya koymalıdır insan. Namaz, bedenî ibadet; kurban mâli ibadettir. İnsan, namazım ve kurbanım/mâli ibadetlerim O’nun içindir derken, aslında her şeyi ile O’nun olduğunu ortaya koymaktadır.
Emir kelimesi iş, durum anlamına gelir, bu anlama gelen kelimenin çoğulu ümûr şeklindedir ve Kur’an’da yüz elliden fazla ayette bu anlamda kullanılır.
Nehyin zıttı olarak bir işin yapılmasını isteme anlamına emir kelimesinin çoğulu ise evâmir şeklindedir. Bu anlamdaki kullanımlardan olan emrolundum, emrolundun, emrolundular şeklindeki Kur’an ifadeleri Müslümanlar olarak öncelikle yapmamız gereken hususlarla ilgili olarak gelmiştir. Biz bu kullanımları bu yazı serimizde inceleyerek Rabbimizin, bizden öncelikli olarak istediği konulara Kur’an aydınlığında bakmaya gayret edeceğiz. Önemli olan bu ayetleri her okuyuşumuzda, kendimizi test etmemiz, Rabbin emri karşısındaki durumumuzu gözden geçirmemizdir.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız