Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hedef Noktası

Ramazan Kayacık

Oruç mu Bizi Tutar, Biz mi Orucu Tutarız

  • 07 Mayıs 2019
  • 2767 Görüntülenme
  • 437. Sayı / 2019 Mayıs



Çağımızda medeniyet bir bakıma “bedeniyet”e dönüştüğü için insanlık adına yapılan çalışmaların ruhtan/maneviyattan çok bedensel hazza yönelik olduğundan bedensel hastalıklardan fazla kilolardan kurtulmak için birçok masraf ve zor perhizlere katlanan modern insan, manevi hastalıklardan korunmak için, Ramazan ayının manevi diyetini de mutlaka dikkate almalı.

 

Oruç tutmak sadece aç kalmak değildir, insanı kötü alışkanlıklardan temizleyen, iyi huylar kazandıran köklü bir irade eğitimidir. Midemizi yiyecek ve içeceklerden uzak tuttuğumuz gibi, dilimizi yalandan, dedikodudan, elimizi haramdan, gözlerimizi harama bakmaktan, ayaklarımızı kötü işlerin peşinde koşmaktan uzaklaştırarak oruçtan en üst düzeyde yararlanmalıyız.

 

İbadetler insanın hayatını şekillendiren, farklı bir kişilik kazandıran, hayata disiplin katan en etkin değerlerdir. Oruç, bir yaşama üslubu, hayat tarzıdır; ağızla birlikte eli, dili, beli, gözü ve kulağıt utabilme eğitimidir. Oruç, oruçluyla dünya hırsları arasına çekilen bir perdedir.

Oruç, insana kulluğunu hatırlatan, insanı özgürleştiren bir ibadettir. Çünkü Allah’a bilinçli bir kulluk özgülüklerin en büyüğüdür. Kulluk şuurunu yitiren insan, her şeyin kölesi olduğu için özgürlüğün tadını alamaz, bazen kula kul, bazen de paraya-pula köle olur.

Seküler hayat, özgürlük adına insanı hızların, hazların ve arzuların kölesi haline getirdi. Hızların, hazların ve arzuların peşine takılmaksa özürlülüğün yitirilmesi demektir.

Ruh ve bedenden yaratılan insan, maddeyle mananın birleşiminden meydana gelen bir güzelliktir. Orucu ihlasla tutan insan, maddeyle mana arasındaki dengeyi sağlamış, yanlış davranışlardan ve fenalıklardan uzaklaşmış insan demektir.

Oruç, insanın beden-ruh sağlığına ve toplum hayatına sayısız faydalar katan sabır egzersizi, vazgeçilmez bir irade eğitimidir. Rabbimiz:

“Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınıp korunasınız diye, size de farz kılındı.” (Bakara 2/183) buyurur.

Oruç, nefsin kötülüklerini törpüleyen, günahlardan arındıran, manevi bir detokstur. Terbiyenin evrensel modeli oruç, insana sorumluluk kuşanmayı öğreten hizmet içi eğitimdir.

Oruç, insanın ahlakını güzelleştiren, kötülüklerden koruyan, insanın merhamet duygularını geliştiren, sağlığı koruyan, insana nimetlerin kıymetini öğreten, Cennetin Reyyan kapısını tıklatan bir ibadettir.

Çağımızda medeniyet bir bakıma “bedeniyet”e dönüştüğü için insanlık adına yapılan çalışmaların ruhtan/maneviyattan çok bedensel hazza yönelik olduğundan bedensel hastalıklardan fazla kilolardan kurtulmak için birçok masraf ve zor perhizlere katlanan modern insan, manevi hastalıklardan korunmak için, Ramazan ayının manevi diyetini de mutlaka dikkate almalı. Efendimiz (sav):

“Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız.” (Et-Tergib ve'Terhib, 2:83) buyururken, hem bedensel, hem de psikolojik anlamdaki sağlığı kastetmiş olmalı.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

437. Sayı Mayıs 2019