Ramazan ayı cenneti kazandıracak amelleri öğrenmeyi, o amellere yönelmeyi, o amellerle yaşamayı öğütlerken cehenneme götürecek amellerden kaçınmayı ve korunmayı öğretir. Cehennemden nasıl korunmamız gerektiğini ve şeytanla nasıl mücadele etmememiz gerektiğini onu nasıl zincire vuracağımızı öğretir.
Ramazan ayı ve içerisinde yapılan ibadetler aynı zamanda, aile içerisinde ve toplum içerisinde de insanları eğitmektedir. Aile bireylerinin toplu bir şekilde sahur ve iftar yapmaları, akraba ve komşularının birbirlerini misafir etmeleri, aile fertleriyle yapılan mukabele programları ve sohbetler, aile boyu camilere gitmeler ve saf tutmalar, birlikte verilen sadakalar ve yapılan sıla-i rahimler, ziyaretler fiili olarak bireyleri eğitmektedir.
İnsanın yeryüzündeki varoluş gayesi Allah’a kulluktur. Kulluk gereği, Rabbimiz tarafından yapılması istenen ibadetler ve kaçınmamız gereken yasaklar vardır. Bunların amacı dünya hayatında huzuru ve düzeni gerçekleştirmek, ahirette ise cehennemden kurtulup cennete girebilmektir.
Ramazan ayı, bunu gerçekleştirmek için maddi ve manevi anlamda mekteptir. İçerisinde nazil olan Kur’an, tutulan oruç, verilen sadaka, kılınan namazlar, yapılan ikramlar, işlenen Salih ameller ve kaçınılan günahlar, kâmil manada insan yetiştirmeyi, müminler, muslihler ve müslimler topluluğu oluşturmayı, inşa etmeyi hedefler. Ramazan ayı cenneti kazandıracak amelleri öğrenmeyi, o amellere yönelmeyi, o amellerle yaşamayı öğütlerken cehenneme götürecek amellerden kaçınmayı ve korunmayı öğretir. Cehennemden nasıl korunmamız gerektiğini ve şeytanla nasıl mücadele etmememiz gerektiğini onu nasıl zincire vuracağımızı öğretir. “"Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır."” (Buhârî, “Savm”, 5)
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız