Haktan, hakikatten ve haklıdan yana olmaktır dürüstlük. DoÄŸruya ÅŸahitlik etmek ve doÄŸru sözlü olmaktır. Adil olmaktır. Sözüyle, davranışları bir olmaktır. Emin ve güvenilir olmaktır. Fıtrata uygun davranmaktır. Ahlakı, Kur’an’dan ibaret olan Resulün ahlakı ile ahlaklanmaktır.
Çağımız Müslümanlarının ÅŸu alçalmışlığı, periÅŸanlığı; dürüst olmayışlarından mı kaynaklanıyor yoksa? Müslüman coÄŸrafyalara Müslümanların elleriyle bombalar yağıyor. Kaçan Müslümanlar yollarda telef oluyor. Sahillerde masum bebeklerin cesetleri toplanıyor. Rezil olduk bütün dünyaya. Resulullah’ın, Kâbe’den daha deÄŸerli gördüÄŸü; Hz. Ömer’in, Kıbrıs’tan ve Hicaz bölgesinden daha kıymetli olduÄŸunu söylediÄŸi Müslümanlar böyle mi olacaklardı?
Rabbimiz, kullarını dürüst insan olarak görmek istiyor.
Ä°slam, dürüst insan yetiÅŸtirme mektebidir.
Fertlerin ve toplumların sosyal projesi olan dinini bunun için gönderdi Rabbimiz. Dürüst insan yetiÅŸsin, dürüst toplum oluÅŸsun diye… Kitaplarını ve elçilerini bunun için gönderdi. Kitapları, dürüstlüÄŸün kurallarını ve kanunlarını anlatmaktadır. Bütün elçileri birer dürüstlük öÄŸretmeni ve örneÄŸidir.
Son elçisini de, fertlere, ailelere ve toplumlara en güzel dürüstlük örneÄŸi olsun diye görevlendirdi. Çok sayıda isim ve sıfatları içerisinde dürüstlüÄŸü, o kutlu Nebi’nin en önemli özelliÄŸi olarak öne çıkıyor.
Ve o Resul (sav), dürüst insan modelini ve toplumunu inÅŸa etmek için bir ömür boyu –nice sıkıntılara sabrederek- durmadı, dinlenmedi, yoruldu, ter döktü.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız