Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Eğitim

Sema Maraşlı

Yaradılışa Uygun Yaşama Projesi

  • 06 Aralık 2019
  • 1604 Görüntülenme
  • 444. Sayı / 2019 Aralık
Yazarın Diğer Yazıları
Sema Maraşlı
Tüm Yazı Arşivi



Yapılan araştırmalar kişilerin en az bilgi sahibi olduğu konunun kendi cinsiyet özellikleri olduğunu gösteriyor. Kendi cinsiyetinin yaratılıştan gelen özelliklerini bilmeyenlerin ona sahip çıkamayacağı gibi farkındalığı olmadığı için bu özellikleri kaybetmesi de kolay olur.

 

Eşcinsellik en büyük tehlike olarak geliyor. Gençleri korumanın yolu onlara kendi cinsiyetlerini sevdirmek, cinsiyet özelliklerini öğretmek ve fıtrat dışı davranışların kişinin manevi hayatında, beden ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini anlatan çalışmalar yapmak.

 

Aileyi fıtrat şuuruyla yeniden inşa etmek. Yaratılış kodlarımıza uygun, huzur içinde yaşamak.

Bireyi korumak: Cinsiyet kişinin kimliğidir. Kadın-Erkek cinsiyet özelliklerinin pek çok etki ile hızla bozulduğu günümüzde fıtrat özelliklerine sahip çıkarak beden ve ruh sağlığını korumak.

Aileyi korumak: Ailede huzur ve muhabbeti yakalamak için aile hayatını, fıtratla uyumlu, dini esaslara uygun yaşamak. Bu proje hem bireysel olarak hem ailede hem de STK larda uygulamaya uygun şekilde tasarlanmıştır.

KONU: Kur’an-ı Kerim’de Nisa suresi 32. ayeti kerimede bildirildiği gibi kadın ve erkek cinsiyeti birbirinden fıtrat olarak farklı yaratılmıştır. İki cinsiyete de birbirinden farklı üstünlükler verilmiştir. İki tarafın da yaratılış özelliklerini koruması ve karşı cinse benzememeye gayret etmesi gerekiyor. Allah Rasulu “Kadına benzeyen erkeğe ve erkeğe benzeyen kadına” lanet etmiştir. Fakat günümüzde “cinsiyet eşitliği” politikaları yüzünden iki cinsiyet yaratılış özelliklerini kaybederek hızla birbirine benziyor. Cinsiyet eşitliği zehrinden korunmak, bireyi ve aileyi korumak için cinsiyet özellikleri ve her cinsiyetin kendine mahsus güzelliklerinin öğrenilmesi ve cinsiyet kimliğine sahip çıkılması için çalışmalar yapmak. Cinsiyet farklılıklarının dini ve psikolojik açılımlarını yapmak.

Ailenin çatısı cinsiyet farklığı üzerine kurulmuştur. Bu bağlamda:

Kadın-Erkek yaratılış farklılıklarını öğrenmek,

Kadın ve erkeğin yaratılış özelliklerine uygun davranışlar üzerine farkındalığı artırmak ve geliştirmek.

YAPILACAK ÇALIŞMALAR:

1-Kur’an-i Kavramlar ve Aile Üzerine Çalışmalar

Erkekler için KAVVAM, Kadınlar için SALİHA KADIN OLMAK üzerine çalışmalar yapılması. Erkeklerin aileyi idare etmesi için liderlik vasıflarının desteklenmesi ve geliştirilmesi. Şefkat ve adaletle sorumluluk almanın metotlarının öğrenilmesi. Kadınların yaratılışlarına uygun kadınlık vasıflarının geliştirilmesi ve desteklenmesi. Kadın ve erkeğin yaratılışa uygun iletişim yeteneklerinin desteklenmesi.

2-Fıtrattaki Bozulma Sebepleri Üzerine Farkındalık Oluşturacak Çalışmalar Yapmak

Günümüzde fıtratı bozmaya yönelik çok fazla çalışmalar var ve özellikle çocuklar ve gençler bunlardan etkileniyor. Çocukları ve gençleri korumak için öncelikle ailelere yönelik çalışmalar yapılmalı. Vakıf ve dernek faaliyeti yürüten kurumlar bu eğitimleri yapabilir. Aileyi bekleyen tehlikeleri görmek ve göstermek gereklidir. Tehlikeye dikkat çekildiğinde farkındalık oluşmaya başlar. Bu konuda tuzaklar nedir ve bu tuzaklara düşmemek için neler yapılması gerektiği üzerine çalışmalar yapılmalı.

3-Kadın ve Erkeğin Cinsiyet Özelliklerinin Öğrenilmesi ve Yaratılışı Korumak Üzerine Çalışmalar Yapmak

Kadın-erkek cinsiyeti hakkında fizyolojik ve psikolojik faklılıkları anlatan kitaplar, eğitimler. İki cinsiyetin hormonlarının farklılıkları ve bunların davranışlara yansıması. Cinsiyet farklılıklardan kaynaklanan iletişim farklılıklarını öğrenilmesi. Fıtrata uygun cinsiyet rolleri üzerine çalışmalar yapmak.

İZLENECEK YOL

Eğitim bir STK da uygulanacak ise öncelikle eğitim verecek bir ekip kurulmalı. Kurulan ekip bir eğitim almalı ve onlar da eğitim verecek olan kişileri yetiştirmeli. Eğitimlerde kadın-erkek yaratılış farklılıkları her yönü ile ele alınmalı. Dini ve psikolojik açılımları yapılmalı. Aileler çocuklarını fıtrata uygun yetiştirsinler diye “fıtrata uygun çocuk yetiştirme” üzerine eğitimler yapılmalı. Kızları kız gibi, erkekleri erkek gibi yetiştirmenin yolları öğretilmeli. Evlilik ve mahremiyetleri, cinsel konular üzerine eğitimler yapılmalı. Kadınların; güzel konuşma, giyinme, süslenme, bakım yani yaratılışlarına uygun kadınca hal ve davranışlar edinmeleri için işin uzmanları vakıf ve derneklere çağrılıp dersler alınmalı. Erkeklere öz bakımları, güçlü, adaletli ve şefkatli olmak için dikkat etmeleri gerekenlerin eğitimlerinin yapılması. Yapılan çalışmaların etkisini ölçmek adına katılımcılara isimlerini yazmadan anketler uygulanabilir. Nelerden memnun kaldılar, hangi konularda eksik kalındı, neleri yapmak zor geldi ve çalışmaların kişiye ve aileye katkısı üzerine kadınlardan ve erkeklerden dönüşüm alınırsa iyi olur. Sosyal ağlarda kurumlarda yapılan çalışmalar paylaşılıp farkındalık için etkinlikler yapılabilir. “Cinsiyetimi seviyorum” “Cinsiyetime sahip çıkıyorum” gibi etkinlikler düzenlenebilir. Yaratılış farklılıkları üzerine drama, tiyatro çalışmaları yapılabilir. Kahvaltı programları ve büyük paneller yapılabilir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

444. Sayı Aralık 2019