İnsan ayaklarına oruç tutturmalı, onunla harama gitmemeli; gözlerine oruç tutturmalı, harama bakmamalı; beynine oruç tutturmalı, haramı planlamamalı, tasvir ettirmemeli; eline oruç tutturmalı, eliyle haramı tutmamalı; kulağına oruç tutturmalı, haramı dinlememeli… Bu liste böyle uzar gider. Bakınız bütün bunlar, bir bütün halinde orucun insan hayatında ne kadar önemli bir ibadet olduğunu gösteren ifadeler aslında.
Ramazan ayında belli bir vakitte, fecr-i sadıktan akşam ezanına kadar yani akşam namazı vakti girinceye kadar yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmamız gerekiyor. Yoksa oruç bozulur. Peki, bizim uzak durmamız gereken bu şeyler nelerdir? Helal olan şeyler. Ezana bir dakika kala bir bardak suyu içemiyoruz, bir lokma yiyecek yiyemiyoruz. Adam helal eşiyle beraber olamıyor. Buradan şöyle bir netice ortaya çıkıyor: Eğer bir kimse kendisine helal olan bir şeyin en küçüğünü bile yapamıyorsa kendisine haram olan şeyleri hiç yapmaması gerekiyor. Orucun bize böyle bir terbiye kazandırması gerekiyor.
Ribat: Hocam, Hak katında çok değerli olan Ramazan ayına ulaştık. Bu ayın önemi konusunda neler söyleyebilirsiniz?
Saffet Köse: Öncelikle bütün Müslümanların Ramazan-ı Şerifini tebrik ediyorum. Ümmet-i Muhammed’e ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Ramazan çok önemli bir ay. Ramazan’ın önemi Kur’an ayı olması dolayısıyladır. Kur’an-ı Kerim, bu ayda indirildi. Rasûlullah Efendimiz, o ayda kendisine gelen bütün ayetleri Cebrail’e okumaktaydı. Biz buna arza diyoruz. Hatta son Ramazan’da kendisine gelen bütün ayetleri, Kur’an-ı Kerim’in tamamını iki defa okumuştur. O yüzden Ramazan’da Kur’an-ı Kerim okumak, Peygamberimiz’in bir sünneti olarak onu yaşamak, onu yâd etmek, onu hatırlamak için çok önemlidir. Diğer taraftan Peygamber Efendimiz’in yaptığı gibi orucun yanı sıra nafile ibadetlerle de Ramazan, diğer aylardan çok farklıdır.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız