Yüz milyonu aşan ülke nüfusu işsizlik, yolsuzluk, gıda yetersizliği gibi sorunlarla maalesef karşı karşıya. Ülke genelinde yaklaşık 30 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bir de üstüne son yaşanan Tigray olayları, merkezi hükümeti yok etme çabaları ve acı çeken yerinden yurdundan edilen evleri yakılan mazlum halkın dramı yürekleri parçalıyor.
Ribat İnsani Yardım Derneğimizde her zaman ki gibi misafirlerimizi ağırlarken güzel bir haber alıyoruz.Başkanımızın hazır ol yollar Etiyopya dediğinde bir kardeşimizin sözü çınlıyor kulaklarımda.
Bir Afrika atasözü şöyle der; “Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzaklara gitmek istiyorsan beraber.” Galiba yine yüreği güzel, gönlü güzel kardeşlerimizle beraber iyilik rotamızı çizeceğiz hem de uzaklara...
Afrika’nın yaşadıkları bunca zorluğa rağmen yine de gülebilen güzel gülüşlü çocukları için niyetlendik uzak kıtalara gitmeye. Dört bağışçımız ile Selçuk Üniversitesinde okuyan Etiyopyalı Hafız Muhammed kardeşimizin rehberliğinde gönüller yapmaya
Acaba Etiyopya nasıl? Bizleri neler bekliyor?düşüncesinde dalıp giderken İstanbul'a veda ediyoruz. 6 saatlik bir uçuşun ardından Merhaba diyoruz Etiyipya'ya
Diğer adı ile Habeşistan, İslam’ın Mekke’den sonraki ikinci yurdu. İslamiyet, Yahudilik ve Hristiyanlığın yan yana yaşadığı bu ülke, Afrika’nın adeta Kudüs’ü.
Bizler Habeşistan’ı ilk Hicret’le, Çağrı filmindeki meşhur Kral Necaşi sahnesi ile hatırlıyoruz. Mekke’de dara düşen ilk Müslümanlara Kral Necaşi'nin kucak açmasıyla, sahip çıkmasıyla biliyoruz. Her daim hatırladığımız bu önemli hadise, İslam’ın 614’te bu topraklara ilk ziyaretiydi. Bir sonraki yıl ikinci kafilenin ulaşmasıyla sayı daha da artmıştı.
Etiyopya Afrika’da denize kıyısı olmayan en kalabalık ülke; hem de ne kalabalık nüfusu 100 milyona yaklaşmış durumda. Nüfus yoğunluğunu ülkenin başkenti AddisAbaba’da hissediyorsunuz. Şehrin merkezi her daim kalabalık. Özellikle akşam vakitlerini görmelisiniz. Etiyopyalılar iş yerlerinden çıktıktan sonra eve gitmiyorlar, önce merkezde kahve sohbet sonra ev ve uyku. Ev gezmelerini kesinlikle göremezsiniz.
Başkentte Çin tarafından yapılan hafif raylı tramvay ülkedeki modernleşmenin sembolü haline gelmiş. İnşaat şantiyeleri ve yükselen yeni apartman blokları Addis’in çehresini değiştiriyor. “Yeni çiçek” anlamına gelen Adisababa'darengârenk görüntüler ülkenin tıpkı umudu gibi. Her ülkeden insanlar, iş insanları, şirket yöneticileri ve hayatını iyiliklere adamış sivil toplum kuruluşları üyeleri.
AddisAbaba’dayız. AddisAbaba, tam bir Afrika şehri. Çıkmaz sokaklar, durmaksızın koşuşturan insanlar ve tabii ki de Afrika kokusu… Yağmur mevsiminde olduğumuz için hava kapalı ve serin, yardım heyetimizi şaşırtan iklim. Başkent yemyeşil, insan bir an acaba Moro'ya mı geldik der gibi şaşkın, tek fark serin hava. Etiyopya’nın %60’ını Müslümanlar oluşturuyor; ancak başkentte İslam’ı andıran herhangi bir emare göremiyoruz. Sadece kalabalıklar başımızı döndüren...
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız