İletişim imkânlarının son derece geliştiği günümüzde sosyal medya, sanal ortamlar fitnecilikte korkunç bir silah olarak kullanılmakta, fitne tetikçiliği yapılmaktadır. Kaos, güvensizlik ve panik ortamları oluşturarak toplumun huzuruna suikastlar düzenlemektedir.
En büyük fitne; ümmet ve toplum birliğini bozan, ülkelerin idarî ve sosyal düzenini sarsan anarşi, ihtilâl, bölücü ve yıkıcı hareketlerdir. Bir ülke veya toplumda ortaya çıkan fitne, çoğu zaman o ülkenin parçalanmasına ve o toplumun perişan veya yok olmasına sebebiyet verir.
Fitne; bozgunculuk, şirk, bela, anarşi gibi farklı anlamalarda kullanılan birkavramdır. Toplumları ayrışmalara sürükleyen, insanları sıkıntılara sokan, isyana kışkırtan ve günaha yönlendiren kişiler de “fitneci” olarak adlandırılır.
Fitne; imtihan, iyi veya kötü şeylerle denenme; manevi çöküntü dinî, sosyal ve siyasî kargaşa… anlamlarında kullanılan geniş kapsamlı bir terimdir.
Fitne sözlükte; “Altın ve gümüş gibi değerli madenlerin saflığını ortaya çıkarmak için ateşte eritmek” anlamına gelen;“fetn” ve“fütûn” kökünden türemiş bir kelimedir. Kur'an-ı Kerim’de bu kelime, türevleriyle birlikte 60 yerde geçmektedir. Altın, gümüş gibi madenleri yabancı maddelerden, cürufundan arındırıp temizlemek için ateşte eritildiği gibi insanların kalitesi de ateş gibi yakıcı ağır olaylar karşısındaki tavırlarıyla ortaya çıkar.
İslâmî literatürde ise fitne; “İslam toplumunda çeşitli dinî, siyasî ve sosyal sebeplerle ortaya çıkan her türlü kargaşa, anarşi, iç savaş ve ölümle sonuçlanan, ümmet bütünlüğünü bozan her türlü yıkıcı ve bozucu faaliyetler” olarak tanımlanır. Kur’an da insanları dinden saptırmak, bir insanı öldürmekten daha kötü olduğu; hadislerde fitnecilerin cehenneme atılacağı ve Allah-ü Teâlâ’nın lanet edeceği bildirilmektedir.Rabbimiz:
“Fitne insan öldürmeden daha büyük günahtır.”(Bakara, 2/217) buyurur.
Şirki yayarak, toplumda anarşi çıkararak, din ve vicdan hürriyetine baskı yaparak fitne çıkarmak öldürmekten daha büyük günahtır. Sizce Yüce Allah bu ayeti laf olsun ya da Kur’an’ın içi dolsun diye vahyetmiş olabilir mi? Kutlu Rasül (sav) fitneyle ilgili sözlerini muhabbet olsun diye mi söyledi? Böyle bir düşüncenin abes olacağına göre dünya kurulduğundan bu yana insanlığın başına her türlü çorabı ören fitne illetine karşı daima uyanık olmalıyız.
Yine fitne; “Müslümanlar arasında bölücülük yapmak, onları sıkıntıya, zarara, günaha yönlendirmektir.” Fitne bazen Allah tarafından kullarına yöneltilen musibet/imtihan da olabilir. Yüce Allah’ın kullarını sınamasının birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
Yüce Allah insanların iman ve ahlâktaki samimiyetlerini kanıtlamaları için imtihan olmak üzere onları hayırla da, şerle de deneyip sınayabilir. (Bkz.Enbiya, 21/35)
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız