BİR DAVA VE DAVET ÖNDERİ OLARAK ABDÜLMECİD ZİNDANİ , Ahmet Varol
Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Ä°slam Aleminden

Ahmet Varol

BİR DAVA VE DAVET ÖNDERİ OLARAK ABDÜLMECİD ZİNDANİ

  • 30 Nisan 2024
  • 298 Görüntülenme
  • 497. Sayı / 2024 Mayis



    1.  

Abdülmecid Zindani’yle gerek Yemen’de ve gerekse Yemen dışında deÄŸiÅŸik vesilelerle bir araya gelmiÅŸ, görüÅŸmüÅŸtüm. Yemen’de öncülük ettiÄŸi eÄŸitim ve araÅŸtırma kurumlarını ziyaret etme ve çalışmaları hakkında yerinde bilgi edinme imkânım oldu. Åžimdi vefatı münasebetiyle de hayatı ve çalışmaları hakkında özet bilgiler vermeyi yararlı görüyorum.

 

 

 

Zindani, ilmi çalışmaları ve eÄŸitim öÄŸretim alanındaki kurumsal faaliyetlerinin yanı sıra dünya Müslümanlarının davalarıyla da çok yakından ilgilenmiÅŸtir. Yemen’de Filistin davasıyla ilgili faaliyetlerde hep ön saflarda yer almaya özen göstermiÅŸtir. Bu konuda uluslararası alandaki faaliyetlere de büyük katkıları olmuÅŸtur. Uluslararası Kudüs Müessesesi’nin kurucuları arasında yer alması ve sonrasında çalışmalarına sürekli katkıda bulunması sebebiyle kendisiyle bu kurumun kongrelerinde birçok kez buluÅŸma imkânım oldu. Kudüs ve Filistin davası her zaman onun öncelikli bir davası olmuÅŸtur.

 

 

 

 

Allah’ın vahiyle kullarına bildirdiÄŸi dini insanlara doÄŸru bir ÅŸekilde anlatma çabası içinde olan ve kendileri de Allah’ın gösterdiÄŸi istikamet çizgisi üzerinde kalmaya çalışan ilim adamları bu yolun birer kilometre taÅŸları niteliÄŸindedir. Dolayısıyla onların hayatlarına bir not düÅŸülmesi ve ilgilenenlerin kendilerinden yararlanabilmelerini saÄŸlayacak ÅŸekilde adreslerinin verilmesi ihmal edilmemesi gereken görevdir.

22 Nisan 2024 tarihinde Ä°stanbul’da, hicret mekânında 82 yaşında vefat eden, Yemenli ilim ve dava adamı Abdülmecid Ez-Zindani de ömrünü, Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de gösterdiÄŸi istikamet çizgisini anlatmak, bunun âlemlerin yaratıcısı Yüce Allah’ın vahiyle bildirdiÄŸi hak çizgi ve hakikat yolu olduÄŸunu göstermek için harcamış, baÅŸta Filistin davası olmak üzere tüm dünya Müslümanlarının davalarıyla da yakından ilgilenmeyi ihmal etmemiÅŸ, yetiÅŸen nesle hizmet etmek amacıyla eÄŸitim kurumları ve vakıflar kurmuÅŸ, kısaca çalışmalarıyla örnek olmuÅŸ deÄŸerli bir ilim adamı, dava ve davet önderiydi.

Abdülmecid Zindani’yle gerek Yemen’de ve gerekse Yemen dışında deÄŸiÅŸik vesilelerle bir araya gelmiÅŸ, görüÅŸmüÅŸtüm. Yemen’de öncülük ettiÄŸi eÄŸitim ve araÅŸtırma kurumlarını ziyaret etme ve çalışmaları hakkında yerinde bilgi edinme imkânım oldu. Åžimdi vefatı münasebetiyle de hayatı ve çalışmaları hakkında özet bilgiler vermeyi yararlı görüyorum.

Önce eczacılık sonra da ÅŸeri ilimler alanında yüksek tahsil yapan ve daha çok Kur’an-ı Kerim’deki ilmi mucizeler ve bu kitaba imanın önemiyle ilgili çalışmalarıyla öne çıkan Zindani, Yemen’in Ä°bb (kesreli hemze ve ÅŸeddeli be) vilayetine baÄŸlı EÅŸ-Åža’ar kazasının Ez-Zahbi köyünde dünyaya gelmiÅŸti. Ailesinin aslen Yemen’in Sana vilayetinin sınırları içinde yer alan Zindan mıntıkasından olması sebebiyle Zindani nispetiyle anılmıştır.

Önce doÄŸduÄŸu bölgede sonra Yemen’in Aden ÅŸehrinde tahsil gören Zindani sonra yüksek tahsil için Mısır’a gitti. Burada önce Aynu Åžems Üniversitesi’nin Eczacılık Fakültesi’ne kaydoldu ve iki yıl tahsiline devam etti. Ancak daha çok ÅŸeri ilimleri tahsile meyli olduÄŸundan oradan Ezher Üniversitesi’ne geçerek ÅŸeri ilimler alanında üniversite öÄŸrenimine devam etti.

Mısır’da üniversite öÄŸrenimini tamamladıktan sonra bir süreliÄŸine Suudi Arabistan’a yerleÅŸti. Burada aynı zamanda birçok ileri gelen ilim adamıyla görüÅŸme ve onların ilimlerinden istifade fırsatı buldu. Bir yandan da Sudan’daki Umdurman Ä°slam Üniversitesi’nde doktora çalışmasını tamamladı.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

497. Sayı Mayis 2024