Sosyal medya inanmadıklarını ve yaşamadıklarını paylaşan Müslüman tipleri ortaya çıkardı. Hâlbuki Müslüman evde-mutfakta farklı, çarşıda-pazarda farklı, özel ve tüzel hayatında farklı, internet-sosyal medya karşısında farklı bir kişiliğe bürünemez. Sosyal medyayı kullanırken iman ve ahlak elbisesini çıkarıp bir kenara atamaz. Çünkü kul hakkı orada da var, amel defteri kayıtları o sırada da aktif şekilde devam ediyor.
Müslümanın her alanda olduğu gibi sosyal medyada da uyması gereken bir edebi, koruması gereken sınırları vardır. Kendimizi Hz. Peygamber (sav)in takipçileri olarak görmeliyiz, O’nun ahlakıyla ahlaklanmalı, faydasız paylaşımlarda bulunmamalıyız. Müslüman sosyal medya kullanırken de Müslüman olduğunu ve Allah’ın kendisini gördüğünü unutmayacak.
Bir Müslüman Hanım, milyonlarca insanın göreceği bir ortamda fotoğrafını paylaşamaz, gelinliğiyle, makyajıyla çekilmiş mahrem fotoğraflarını herkesin görebileceği sitelerde sergileyemez. Sokakta başını kaldırmadan edeple yürüyen kızlarımız artık paylaşım sitelerinde çarşaf-çarşaf resimlerini sergiler duruma geldiler. Normalde, dışarıda günlük hayatımızda haram, günah saydığımız davranışları, konuşma ve yazışmaları sosyal medyada helalleştirmeye başladık.
İçinde yaşadığımız dijital çağın teknolojik gelişmeleri insan hayatını derinden etkiliyor. Özellikle sosyal medyanın gündelik hayata etkisi sadece ülkemizi değil, tüm dünyayı kasıp kavuran bir furyadır. Ülkemizdeki sosyal medya kullanımı dünya ortalamasının üzerindedir.
Sosyal medya kavramı yakın bir tarihte gündeme gelmesine rağmen kitleler tarafından kolayca kabul görmüş, benimsenmiş durumda. Soysal medya doğru kullanıldığında hayatın en değerli materyali olan bilgiye hızlı şekilde ulaşmayı sağlıyor. Yanlış kullanımında ise zaman kaybına ve bağımlılığa yol açabiliyor. Ahlaki çöküntüye, kişilik bozukluklarına, öğrencilerin eğitim-öğretimlerinin aksamasına, başarısızlığına neden olabiliyor.
Artık yaşadığımız çağda verdiği zararlardan dolayı sosyal medyadan uzak olmayı tavsiye etmek,‘kaza yapabilirsiniz, arabaya binmeyin’ demek kadar saçma olacaktır. Bu nedenle sosyal medyanın zararını faydasını tartışmak yerine bu iletişim araçlarının doğru ve verimli kullanımı konusunda yoğunlaşmak gerektiğine inanıyorum.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız