Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Fikr-i Kalp, Hiss-i Akıl

Murat Ayaz

Hayatın Farkına Varmak

  • 06 Şubat 2019
  • 1678 Görüntülenme
  • 434. Sayı / 2019 Şubat
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Murat Ayaz
Tüm Yazı Arşivi



Ahlaklı olmak adil olmak demektir aynı zamanda. Yine unutmamalı ki din adalettir. Müminlerin dünya düzenine yönelik biricik misyonu adaleti tesistir. Adaleti inşa ve icra amacı gütmeyen bir mümin, ne dinin özünü kavramış ne de dindarlığı bünyesinde hakkıyla içselleştirmiştir. İslam dininin öyle bir adalet anlayışı vardır ki körü körüne yapılan tüm tarafgirlikleri ezip geçer.

 

 

Medeniyet fikri içermeyen din anlayışları ancak zulmün, kabalığın, nobranlığın, bencilliğin bayraktarlığını yapabilir. Medeniyet demek, Allah, âlem ve insan ilişkisini dosdoğru kurmak demektir. Medeniyet demek kurulan bu dosdoğru ilişkiden bilim, felsefe ve sanat üretmek demektir. Medeniyet demek ürettiğiniz bu nazariyelerle sosyal, siyasi, iktisadi ve fiziki düzenler kurmak demektir. Ve tüm bunlar ancak ahlakla gerçekleştirilebilir.

 

 

 

 

Ancak “Allah’ın dilediği şekilde” yaşanan bir din, bireyi Allah’ın vadettiği sonuçlara taşır. Çünkü ancak böyle bir dini yaşayış bünyesinde Allah’ın murat ettiği nitelikleri taşır. Böyle bir din anlayışı hayatla iç içedir.Hem onu inşa eder hem de ondan beslenir. Hayattan kopuk bir dindarlık ise kişiyi kurtuluşa götürmez. Hem hayatın önünde bir engel olur hem de Allah’ın murat ettiği bir sınav başarısının önüne geçer.

 

Bu gün çoğu dindar dini, kendi başına bir kurtuluş reçetesi olarak algılıyor. Hâlbuki din tam da bu yaşadığımız hayatın içinde, tam da bu yeryüzünün koşullarıyla uyum içinde yaşanması için gönderilmiş bir rehberdir. Hayatla iç içe olmak demek iki şeyle adam akıllı etkileşimde bulunmak demektir: insan ve evren. Dindar insan dinini yaşarken bu ikisinden birini bile ihmal ettiğinde emirlerini yerine getirmeye çalıştığı din, onu kurtuluşa götürmek şöyle dursun, onu Allah’ın hoşnut olmadığı bir kişi konumuna götürür.

 

İnsanla etkileşimin yegâne anahtarı ahlaktır.Ahlaklı değilseniz siz hakiki bir dindar değilsiniz. Dinin özünün ahlak olduğunu bildiren onca ayet ve hadis bir tarafa dinin temel emir ve yasaklarının tamamının ahlaklı bireyler yetiştirmek üzere vaaz edildiğini anlamak hiç de güç değil. Bu gün dindarların en büyük sınavı ahlak alanında gerçekleşiyor. Ne hazindir ki ahlaksız dindarlık örnekleri bu gün dindar bir yaşama en çok zarar veren örnekler olarak karşımızda duruyor.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

434. Sayı Şubat 2019