Kur’an-ı Kerim’de göklerin ve yerin altı günde yaratılmasının bir anda değil de süreç bakımından belli bir zaman aralığında yaratıldığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla Kur’an’da geçen “yevm” kelimesi devir ve merhale anlamlarında kullanılmaktadır. Yeryüzünün zaman ölçüsü olarak bilinen gün, dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi neticesinde oluşmaktadır. Yer ve göğün yaratılmaya başladığı anda ise bu gün kavramından söz edilemez. Buna binaen ayetlerde zikredilen “gün”lerden maksat, yeryüzünün geçirdiği uzun jeolojik devir/dönemlerdir.
Kur’an’da bulunan, evrenin altı günde yaratıldığı ifadesiyle modern bilimin ortaya koyduğu tespitlerin çelişmesi için herhangi bir sebep yoktur. Kur’an’da kullanılan gün kavramı insana mahsus olan zamandan farklıdır. Dolayısıyla evrenin yaratılması da insan nezdinde altı günden ibaret olmamalıdır.
“Allah, evrenin oluşumu için neden yaklaşık 14 milyar yıl (bilim dünyasında 13,7) beklemiştir?” “Kur’an-ı Kerim’de Allah, dünyayı 6 günde yarattığını söylüyor. Oysa bilim dünyası dünyanın yaşının 4,5 milyar yıl olduğunu kanıtladı. Bunu nasıl açıklarsınız?”
Kur’an-ı Kerim’de evrenin yaratılışı konusunda birçok ayet vardır. Hatta yaklaşık iki yüz ayette yaratılıştan söz edilmektedir. Yüce Allah’ın yaratma sıfatını vurgulayan bu ayetlerde sadece evrenin değil, insan da dâhil bütün varlıkların mutlak yaratıcısının O olduğu zikredilir. Hatta bir ayette Allah’ın her an yaratmaya devam ettiğinden söz edilir. (Bkz.Rahman, 55/29) Bu O’nun her an tabiat düzenine müdahale ettiğini gösterir. İslam inancına göre yaratan ve yöneten ancak Yüce Allah’tır.
Yaratılışla ilgili ayetlerin bir kısmında yerin ve göğün yaratılışına özel bir önem verildiği, yerin ve göğün altı günde yaratıldığı dile getirilir. Bu ayetlerden birisinde: “Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa istivâ eden; geceyi, durmadan kendisini kovalayan gündüze bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğmiş durumda yaratan Allah’tır.” (A’raf, 7/54) buyrulurken, bir başka ayette de: “Arşı, su üzerinde iken hanginizin daha güzel davranacağını denemek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O’dur.” (Hud, 11/7) buyrulur. Elbette bu ayetlerden başka çok sayıda başka ayetlerde yer ve göğün altı günde yaratıldığı dile getirilir. (Bkz. Furkan, 25/59; Kaf, 50/38; Secde, 32/4)
Kur’an-ı Kerim’de kullanılan yevm (gün) kavramı yirmi dört saatlik zaman süresi şeklinde anlaşılmamalıdır. Nitekim “O her an yaratma halindedir” (Rahman, 55/29) ayetinde “yevm” kelimesinin “an” manasına kullanıldığı görülmektedir. Bir başka ayette ise: “Bilinmeli ki, rabbinin katındaki bir gün sizin saymakta olduklarınızın bin yılı gibidir.”
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız