Azrâil, Binlerce İnsanın Canını Bir Anda Nasıl Alıyor? , Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sana Ä°tikattan Soruyorlar

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Azrâil, Binlerce İnsanın Canını Bir Anda Nasıl Alıyor?

  • 31 Mart 2024
  • 538 Görüntülenme
  • 496. Sayı / 2024 Nisan



Azrail diye bir ölüm meleği, bu meleğin emri altında çalışan çok sayıda rahmet ve azap melekleri vardır. Bunlardan şiddet ve azap ederek kâfirlerin cesetlerine boğulmuş ruhlarını ta derinliklerinden söküp alan azap meleklerine "Nâziât"; incelik, yumuşaklık, şefkat, merhamet ve müjde içinde, müminlerin ruhlarını alan rahmet meleklerine de "Nâşitât" adı verilmektedir.

"Dünyada yaklaşık sekiz milyar insan yaşıyor. Günde ise yüz elli bin kişi ölüyor. Bazı insanlar aynı saatte ölüyor da olabilirler. Acaba ölüm meleği denilen Azrail canları almada buna nasıl yetişiyor? Yoksa ölüm meleği adı verilen Azrail, koordinatör melek midir? Emrinde çalışan başka melekler mi ölüm işini yerine getiriyorlar? Bu sorularımı cevaplandırırsanız memnun olurum."

Bu sorulara geçmeden önce İslam'ın melek inancı üzerinde duralım. Melek kelimesi sözlükte; "haberci, elçi, işi yerine getirme ve kuvvet" anlamlarına gelir. Terim olarak, melekler, yönetim işlerini üslenen ve çeşitli şekillere kolayca girebilen latif varlıklardır. İslam'da melek inancı iman esaslarından birisidir. Ayrıca hadislerde Allah'a imandan sonra ikinci sırada meleklere inanma sayılmıştır. Hz. Peygamber'den gelen bir rivayette, meleklerin "nur"dan yaratıldıkları belirtilir. Yüce Allah ihtiyaca göre onları yaratır. Bununla birlikte melekler; akıl sahibi ve iradeli varlıklar olup bir yerden bir yere intikalde çok hızlıdırlar. Meleklerde erkeklik, dişilik ve evlilik yoktur. Yemezler ve içmezler. Şehvet ve öfke gibi insani özelliklerden uzaktırlar. Allah'ın kendilerine emrettiği şeylere asla isyan etmezler. Sürekli tesbih ve zikir halindedirler. Günah işleme tabiatına sahip olmayan melekler farklı forumlara bürünebilme yeteneklerine de sahiptirler. Meselâ Cebrâil asli hüviyetinin dışında Hz. Meryem ve Hz. İbrahim (as)'a "insan" şeklinde görünmüştür.

Kur'an ve sünnette meleklerin tam olarak sayılarından bahsedilmemekle birlikte bazı meleklerden ve görevlerinden söz edilmektedir. Bunlar arasında dört büyük melek de yer alır. İlkini "Cebrail" oluşturur. Bu isim yerine göre bazen ruhu'l-kudüs, bazen de ruh olarak geçer. Cebrail'in görevi, Allah'la peygamberler arasında vahiy getirmek suretiyle elçilik yapmaktır. Azrail ismi Kur'an'da geçmemektedir. Onun yerine "ölüm meleği" ifadesi geçer. Adı üzerinde görevi, insanların canını almaktır. Yine Kur'an'da ismi geçmemekle birlikte Müslüman inancında sûr'a üfleyecek olan İsrafil isimli bir melekten bahsedilir. Bu meleğin görevi, ilk sûr'ayı üfleyince Allah'ın diledikleri müstesna yer ve gökte bulunan kimselerin hepsi ölür, ikinci sûr'ayı üfleyince de herkes kabirlerinden kalkarlar. Bir de tabiat olaylarından sorumlu olan Mikâil isimli bir melek vardır. Bu dört büyük meleğin dışında Kur'an'da "savaşta müminlere yardım eden, Allah'ın azap ve müjdesini yerine getiren, insanların yaptıklarını kaydeden, koruyucu olan ve müminler için istiğfarda bulunan" meleklerden bahsedilir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

496. Sayı Nisan 2024