İşlerin En Hayırlısı "orta Halli" Olanıdır , Kadir Demirlenk
Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

YaÅŸama(ya) Dair

Kadir Demirlenk

İşlerin En Hayırlısı "orta Halli" Olanıdır

  • 31 Mart 2024
  • 225 Görüntülenme
  • 496. Sayı / 2024 Nisan



Kur'an, kâinatın yaratılışından bahsettikten sonra içindeki varlıkların nizam ve istikrarından, zikir ve tesbihlerinden, mükemmelliklerinden bahseder. İnsanların bu ayetleri görüp, düşünmesini, ibret almasını ve dolayısıyla bütün bunları intizam içinde Yaratan Rabbe yönelmesini emreder. Kur'an, yaratılmışların düzenini ve aralarındaki dengeyi Allah'ın varlığına, birliğine ve yüceliğine de delil olarak gösterir.

Kaynakların ve imkânların kısıtlı, arzu ve isteklerin sınırsız olabileceğinden hareketle dünyevi ihtiyaçlara rezerv konulması gerektiği unutulmamalıdır. Kanaat ve şükürle, sabır ve sebatla hayatı yaşamak insanı rahatlatacak yaşamı kolaylaştıracaktır. Nefsin bencilliği olan cimrilikten uzak tedbirli ve cömert bir düşünceye sahip olmak huzur ve mutluluk sebebi olacaktır.

İnsanın beşeri ihtiyaçları; zaruriyyat, (kişi ve toplum hayatının devamı için; hayatın, neslin, aklın, malın ve dinin korunması gibi ihtiyaçlar) haciyyat (kişi ve toplum hayatının düzenli bir şekilde devam etmesini sağlayan faydaları ihtiva eden ihtiyaçlar) ve tahsiniyyat (kişi ve toplum hayatını kolaylaştıran ve güzelleştiren faydalar) kavramları içerisinde değerlendirilmektedir. Bu ihtiyaçlar insanın maddi ve manevi ihtiyaçları olarak da mütalaa edilebilir. Maddi ihtiyaçlar, sağlıklı bir hayat için şart görülürken manevi ihtiyaçlar kulluk için, gönül dinginliği, huzurlu ve mutlu bir hayat, ahiret kurtuluşu için gerekli olmaktadır. Ancak hem dünya hem ahiret saadeti maddi ve manevi ihtiyaçların dengeli bir şekilde karşılanması ile mümkündür.

İnsanın maddesel/bedensel ihtiyaçları; yeme, içme, barınma, sağlık, temizlik, eğitim, aile kurma, helal kazanç elde etme vb. başlıklar altında ifade edilirken, manevi/ruhsal ihtiyaçları; inanç, ibadet ve ahlak esaslarını konu edinen (iman, ibadet, sevgi, şefkat, merhamet, yardımseverlik, iffet, hayâ, sabır vb.) olarak ifade edilmektedir.

Kâinatı yoktan yaratan Rabbimiz, kâinatın ve içindekilerin düzenini de dengeli bir şekilde kurmuştur. Bu düzeni kâinattaki her şeyde görmek mümkündür. Kur'an, kâinatın yaratılışından bahsettikten sonra içindeki varlıkların nizam ve istikrarından, zikir ve tesbihlerinden, mükemmelliklerinden bahseder. İnsanların bu ayetleri görüp, düşünmesini, ibret almasını ve dolayısıyla bütün bunları intizam içinde Yaratan Rabbe yönelmesini emreder. Kur'an, yaratılmışların düzenini ve aralarındaki dengeyi Allah'ın varlığına, birliğine ve yüceliğine de delil olarak gösterir.

"O ki, birbiri ile uyumlu olarak yedi göğü yaratmıştır. Rahman olan Allah'ın yaratışında hiçbir uygunsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun?" (Mülk, 67/3), "Biz, her şeyi bir ölçüye göre yarattık." (Kamer, 54/49), "Göğü O yükseltti, denge ve ölçüyü O koydu ki dengeden sapmayasınız." (Rahman, 55/7-8)

Ä°slam'da her hak, hak sahibine tevdi edilmiÅŸtir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

496. Sayı Nisan 2024