Sayı : 504   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sağlık

Mahmut Bilgiç

Son Kale

  • 09 Aralık 2017
  • 1951 Görüntülenme
  • 420. Sayı / 2017 Aralık



Budala sandığımız bu mikroskobik yaratıklar meğerse öylesine kurnazlarmış ki onlara karşı kullandığımız silahların şifrelerini kırmış, kodlarını çözmüş, yazılımlarını ele geçirmişler. İstihbaratları öylesine etkiliymiş ki keşfiyle övündüğümüz en modern ilaçları bir çırpıda işe yaramaz hale getirmişler.

 

Ekmek mayası hücre duvarından elde edilen beta glukan etkili bir bağışıklık güçlendiricidir. Beta glukan özellikle “ makrofaj ” ismini verdiğimiz önemli bağışıklık hücrelerini aktif hale getirir. Makrofajlar tüm vücutta dolaşarak virüs, bakteri, mantar, kanser hücresi ve diğer tehlikeli işgalcileri yutar.

 

 

1980 li yıllarda eczacılık eğitimimi alırken, enfeksiyöz ( iltihaplı ) hastalıkların geçmişte kaldığı öğretilmişti.

Penisilin ve onu takip eden diğer sözde mucizevi antibiyotiklerin keşfiyle gözlerimiz kamaşmış bir halde, enfeksiyonların bir iki hap yutarak basit bir şekilde tedavi edilebileceğine gönülden inanmıştık.

Mikroplar imparatorluğunu yerle bir edip, kökünü kuruttuğumuzdan emindik. Tamamen kontrolümüzdeki bu minicik canlıları tarihin arka çöplüğüne çoktan atmıştık bile. Bize göre onlar artık köhne çağlardan kalma kötü bir hatıra idi.

Ancak bu gün geldiğimiz son noktada mikroplarla ilgili tüm inançlarımızın yanlış olduğunu biliyoruz.

Nice takvim yaprakları devrilip, nice sular köprülerin altından akıp, nice uzun yollar adımlandıktan sonra fena halde yanıldığımızın farkına vardık. Mikropları alt etmenin sanıldığı gibi hiçte öyle çocuk oyuncağı bir iş olmadığını anlamış bulunuyoruz. Meğerse aslında hiçbir şey bizim bildiğimiz gibi değilmiş.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

420. Sayı Aralık 2017