Karotenler sebze ve meyvelere doÄŸal renklerini veren boyar maddelerdir. Son zamanlarda araÅŸtırmacılar karotenlerin besinleri boyamaktan çok daha fazlasını yaptığını keÅŸfettiler. Çok iyi tasarlanmış çalışmalar karotenlerin doÄŸal bir pigment olmanın ötesinde güçlü antioksidan ve anti kanser olduÄŸunu ortaya çıkardı.
BaÅŸlıca karoten kaynakları piÅŸmiÅŸ havuç ve balkabağıdır. Bu iki besinin bilinen en zengin lif kaynaklarından olduÄŸu düÅŸünülürse kalın bağırsak kanserine karşı etkin bir koruyucu olabileceÄŸini tahmin etmek hiçte zor olmasa gerek.
Ä°nsan, doÄŸa ve ikisi arasındaki iliÅŸkiye dair bulgularımız arttıkça yepyeni kavramlarla karşılaşıyoruz. Bunlardan biriside karotenlerdir.
Karotenler sebze ve meyvelere doÄŸal renklerini veren boyar maddelerdir. Son zamanlarda araÅŸtırmacılar karotenlerin besinleri boyamaktan çok daha fazlasını yaptığını keÅŸfettiler. Çok iyi tasarlanmış çalışmalar karotenlerin doÄŸal bir pigment olmanın ötesinde güçlü antioksidan ve anti kanser olduÄŸunu ortaya çıkardı.
Bitkiler büyüyüp geliÅŸmek için güneÅŸ ışığına ihtiyaç duyarlar. Fakat ultra viyole ışınlar genetik hasara yol açar. Bitkiler hayatta kalabilmek için kendilerini ultra viyole ışınlardan koruyacak bir iÅŸleve ihtiyaç duyarlar. Ä°ÅŸte bu mekanizmayı karotenler saÄŸlar. Karotenler UV ışınlarını emip etkisizleÅŸtiren doÄŸal güneÅŸ kremleridir adeta. Tıpkı bir filtre gibi davranarak zararlı ışınları süzerler.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız