İslam Yücedir! Onun Üstünde Yüce Yoktur , Kadir Demirlenk
Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

YaÅŸama(ya) Dair

Kadir Demirlenk

İslam Yücedir! Onun Üstünde Yüce Yoktur

  • 07 Åžubat 2018
  • 2116 Görüntülenme
  • 422. Sayı / 2018 Åžubat
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Kadir Demirlenk
Tüm Yazı Arşivi



KiÅŸilerin Ä°slami gelenek ile ilgili ilmi yetersizlikleri, cehaletleri, tam anlamıyla oturmayan ÅŸahsiyet yapısı, özgüven eksikliÄŸi, aidiyet duygusunun zayıflığı, insanlar ne der? Kaygısı, kendi deÄŸerlerini küçük ve basit görme acziyeti, özenti ve taklit gibi beÅŸeri zafiyetleri insanları komplekse itmiÅŸ, Modernizme özenmeye ve onu taklit etmeye yöneltebilmiÅŸtir.

 

Çağımızdaki en büyük yanlış, modern dünyada Ä°slami söylemlere, Ä°slami hayat tarzlarına ihtiyaç kalmadığı inancı ile çağımızda Ä°slam’ın problemlere çözüm getiremeyeceÄŸi algısıdır. Ya da Ä°slam’ın sunacağı alternatiflerin mutlaka modern düÅŸüncelerin katkılarıyla gerçekleÅŸebileceÄŸi inancı olmuÅŸtur.

 

Ä°slam dışı inanış ve düÅŸüncelere karşı; Ä°slami kimlik ve ÅŸahsiyetimize bürünmek, Kur’an ayetlerinin mesajlarına teslim olmak, izzetli ve ÅŸerefli, onurlu bir ÅŸekilde yaÅŸayabilmenin temel ÅŸartıdır. Yücelikte, üstünlükte buradadır.

 

Allah, ilk insandan itibaren hidayet rehberleri olarak peygamberler ve kitaplar göndermiÅŸtir. Ä°nsanlar zaman zaman bu hidayet rehberlerini unutmuÅŸlar, ihmal etmiÅŸler, terk etmiÅŸler, tahrif ve taÄŸyir etmiÅŸlerdir. DoÄŸruya ulaÅŸabilmek için de alternatif yollara baÅŸvurmuÅŸlardır. Bununla da küfrün, ÅŸirkin, batılın, bidat ve hurafelerin içine düÅŸmüÅŸlerdir. Bu her dönemde deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde gerçekleÅŸmiÅŸ bir durumdur.

Son din Ä°slam'ın hidayet rehberleri Kur'an ve Sünnet’ten de zaman zaman unutmalar, ihmaller ve kompleksler ile yüz çevirmeler olmuÅŸtur. Komplekse kapılıp Ä°slami deÄŸerlerden uzaklaÅŸtığımız hususlardan biride Modernizm’dir. Her "izm" de olduÄŸu gibi bunda da sapmanın deÄŸiÅŸik bir versiyonları bulunmaktadır.

Günümüz Müslümanlarının, Modernizmle etkiletiÅŸimlerine, onun etkisinde kalmalarına etki eden unsurlar deÄŸiÅŸik ÅŸekillerle izah edilebilir.

Ä°slam dünyasında uygulanmaya baÅŸlanan; din, dil, tarih, kültür ve medeniyet konularında geçmiÅŸle irtibatı koparan eÄŸitim sistemleri ve metotları, eÄŸitim materyalleri ile eÄŸitimcilerin faaliyetleri bu hususta en etkili güç olmuÅŸtur. Yeni neslin bilgi ve düÅŸünce yapısını, ÅŸahsiyet inÅŸasını, dünya görüÅŸünü bunlar ÅŸekillendirmeye baÅŸlamıştır.

Son yüz yılla birlikte, Ä°slam âleminin siyasi ve iktisadi arenada, bilgi ve teknoloji de söz sahibi olamayışı, Ä°slam âleminin zihin dünyasında modern düÅŸünceyi ve hayat tarzını yüceltmiÅŸtir. Bunun sebebi olarak ta; sahip olduÄŸumuz bilgi birikiminin yetersizliÄŸi, Ä°slami hükümlerin uygulama alanını kaybetmesi, mevcut ihtiyaçları karşılayamaması, gelecekle ilgili bir ÅŸey vaat edemeyeceÄŸi inancı gibi gerçekle hiç uyuÅŸmayan, hiçte doÄŸru olmayan tezler söylenmiÅŸtir. MüsteÅŸriklerin Ä°slami bilimlerdeki ciddi çalışmaları, Ä°slam dünyasında hem hayranlığa hem de özenti ile onları örnek almada sürükleyici rol oynamıştır. Bunun tabii bir sonucu olarak da ilerlemeyi ancak modernleÅŸmenin getirilebileceÄŸi inancı hakim olmaya baÅŸlamış bu inanç insanların düÅŸünce ve yaÅŸam alanlarının çoÄŸuna etki etmiÅŸtir.

KiÅŸilerin Ä°slami gelenek ile ilgili ilmi yetersizlikleri, cehaletleri, tam anlamıyla oturmayan ÅŸahsiyet yapısı, özgüven eksikliÄŸi, aidiyet duygusunun zayıflığı, insanlar ne der? Kaygısı, kendi deÄŸerlerini küçük ve basit görme acziyeti, özenti ve taklit gibi beÅŸeri zafiyetleri insanları komplekse itmiÅŸ, Modernizme özenmeye ve onu taklit etmeye yöneltebilmiÅŸtir.

Ä°slami gelenek içerisine Ä°slami motiflerle girebilen bazı yanlış inanç ve uygulamalar, bidat ve hurafeler, eksik bilgi kırıntıları, Müslümanların uygulamalarındaki zafiyetleri, akli muhakemeyi yeterince kullanamamaları, içtihat müessesesini yeterince iÅŸletememeleri, insanların beÅŸeri, siyasi, iktisadi problemlerine yeterince çözüm üretememeleri insanları alternatifler aramaya yöneltmiÅŸ daha iyi ve kolay gibi gördükleri görüÅŸleri benimsemeye baÅŸlamışlardır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

422. Sayı Şubat 2018