Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

El-Haliıg

  • 06 Temmuz 2018
  • 1992 Görüntülenme
  • 427. Sayı / 2018 Temmuz
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Adem Karataş
Tüm Yazı Arşivi



Allah-ü Teâlâ bütün mevcudatı yaratan, yoktan var eden, hikmetiyle düzene koyan, onlara şekil verendir. O’nun bu vasfı ezelî ve ebedîdir. Allah devamlı ve en güzel yaratandır. Ahsenü’l-hâliqıîn olması, mutlak ve mükemmel yaratıcı olmasıdır. Her an yaratma hâli, ancak Yüceler Yücesi bir Zat’a mahsustur.

 

Hâliıq ism-i şerifi gerçek anlamıyla, yalnız Allah için kullanılan bir isimdir, kullar için kullanılması asla caiz değildir. Kur’an’da Allah’ın bütün varlıkları yaratmasıyla ilgili olarak, bu kökten fiil, isim ve mastar şeklinde pek çok kelime kullanılmıştır. Bütün bunlar yaratmanın, sadece Allah’a özgü olduğunu ifade etmektedir.

 

EL-HÂLİIG: Tahmin etmek, bir şeyi yaratmak, örneksiz meydana getirmek, yalan uydurmak, bir şeyi düzeltmek, yumuşatmak, elbiseyi eskitmek, güzel huylu olmak, yumuşak olmak, düz olmak anlamlarındaki “h-l-k” kökünden türeyen bir isimdir.

El-Hâliıq: Her şeyi takdirine uygun bir şekilde örneği/modeli olmadan, bir şeyden başka bir şeyi icat eden, yoktan yaratan, var eden, mutlak yaratıcı. “O insan, daha önce hiçbir şey değilken kendisini yoktan var ettiğimizi düşünmez mi?” (En’am, 19/67)

El-Hâliıq: Yarattığı her şeyin bütün ayrıntılarını bilen ve mahlukûna takdir ettiği ömür içerisinde, onun göreceği her hâli, hadiseyi tespit ve tayin edendir.

El-Hâliıq: Her şeyin varlığını ve varlığı boyunca görüp, geçireceği halleri ve hadiseleri tayin ve tespit eden ve ona göre yaratandır.

El-Hâliıq: Bir şeyin nasıl olacağını tayin ve takdir eden, o takdire uygun olarak o şeyi icat eden.

El-Hâliıq: Bir şeyi ölçüp-biçip ayarlayan, bir işi düzgün bir şekilde planlayıp, takdir edendir.

Allah-ü Teâlâ bütün mevcudatı yaratan, yoktan var eden, hikmetiyle düzene koyan, onlara şekil verendir. O’nun bu vasfı ezelî ve ebedîdir.

Allah devamlı ve en güzel yaratandır. Ahsenü’l-hâliqıîn olması, mutlak ve mükemmel yaratıcı olmasıdır. Her an yaratma hâli, ancak Yüceler Yücesi bir Zat’a mahsustur.

Ebû Abdullah Halîmî (ra) der ki: “Hâliıq varlıkları sınıflandıran, her sınıfa bir ölçü koyan ve buna göre büyük-küçük, uzun-kısa, insan-hayvan, yerde sürünen-gökte uçan her şeyi; ölümü ve hayatı, özetle bütün varlıkları var edendir.” (Esmâü’l-Hüsna, Heyet, s.137)

“Allah’ın dışında bir başka yaratıcı mı var?” (Fâtır, 35/3 ) “O, her şeyin yaratıcısıdır. Öyleyse O’na kulluk edin.” (En’am, 6/102)

قُلْ مَنْ رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَاْلأَرْضِ قُلِ اللَّهُ قُلْ أَفَاتَّخَذْتُمْ مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ لاَ يَمْلِكُونَ لِأَنْفُسِهِمْ نَفْعًا وَلاَ ضَرًّا قُلْ هَلْ يَسْتَوِي اْلأَعْمَى وَالْبَصِيرُ أَمْ هَلْ تَسْتَوِي الظُّلُمَاتُ وَالنُّورُ أَمْ جَعَلُوا لِلَّهِ شُرَكَاءَ خَلَقُوا كَخَلْقِهِ فَتَشَابَهَ الْخَلْقُ عَلَيْهِمْ قُلِ اللَّهُ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ وَهُوَ الْوَاحِدُ الْقَهَّارُ

Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “(Rasûlüm!) De ki: Göklerin ve yerin Rabbi kimdir? De ki: Allah’tır. O halde de ki: O’nu bırakıp da kendilerine fayda ya da zarar verme gücüne sahip olmayan dostlar mı edindiniz? De ki: Körle gören bir olur mu hiç? Ya da karanlıklarla aydınlık eşit olur mu? Yoksa O’nun yarattığı gibi yaratan ortaklar buldular da bu yaratma onlarca birbirine benzer mi göründü? De ki: Allah her şeyi yaratandır. Ve O birdir, karşı durulamaz güç sahibidir.” (Ra’d, 13/16)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

427. Sayı Temmuz 2018