Sayı : 504   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Çocuklara Okulda Problem Çözme Becerilerini Öğretebilmek

  • 31 Aralık 2022
  • 306 Görüntülenme
  • 481. Sayı / 2023 Ocak



Çocukların okulda öğretmenleri ve arkadaşlarıyla yaşadığı problemi çözmek için olaya çocuk adına karışmamak gerekir. Ancak çocuğu aşan ve hayati öneme sahip bir problem var ise öğretmenleri ve okul idaresi ile görüşmek gerekir.

 

Bir öğrenci velimiz: “Hocam benim 2.sınıfa giden oğlum okula gitmek istemiyor. Nedenini sorduğumuzda ise gerekçe olarak, öğretmenin kendisini istediği arkadaşla aynı sırada oturtmamasını gösteriyor. Hocam bu çocuk; istediği bir şey olmazsa hiçbir şey yapmak istemiyor. Bu konuda ne yapmam lazım bize yardım eder misiniz?” dedi.

Öğrenci velimize: “Problemin çözümü için ne düşünüyorsunuz?” dedim.

Hocam: “Yarın çocukla okula gidip öğretmeniyle konuşmayı ve çocuğu istediği arkadaşla oturtmasını isteyeceğim. Olmazsa okul idaresine gidip rica edeceğim.” dedi.

Öğrenci velimize bundan sonrasını birlikte düşünelim:

Okula gittiniz ve çocuğunuzun öğretmeninden istediği arkadaşla oturtmasını rica ettiniz. Çocuğunuzun öğretmeni de size; büyük ihtimalle şunlardan birini söyleyecektir:

“Ben bu çocukları derste birbirleriyle çok konuştukları ve dersi dinlemedikleri için ayırdım. Veya yeni oturttuğum arkadaşıyla grup çalışması yapması veya çalışma konusunda birbirlerini desteklesinler diye oturttum.” diyebilir.

Sizin ısrarınız üzerine öğretmenin de çocuğunuzu istediği arkadaşıyla oturttuğunu düşünelim. Şimde de evde:

Akşam eve gelen çocuk, bir zafer kazanmış havası içinde olacaktır. Çünkü bu davranış, çocukta ben istemediğim zaman okula gitmeyebilirim izlenimi oluşturacaktır. Okulda öğretmenin benim adıma vereceği kararlar çok da önemli değil. Nasılsa okulda istemediğim bir durum söz konusu olduğu zaman, anne babamı araya koyarak o kuralları kendime göre değiştirebilirim. Hiç yapamasam da okula gitmemek için elimden geleni yaparım olacaktır.

Bu olayın çocuk ve aile için en olumsuz yanı da çocuğun gözünde öğretmenin saygınlığının azalmasıdır. Çocuğun gözünde öğretmenin saygınlığının azalması, çocuğun ödevlerini yapmamasına, okulda ve sınıfta sorumluluk almamasına, okul ve sınıf kurallarına uymamasına neden olacaktır.

Bu çocuğun büyüdüğünü ve çalışma hayatına başladığını düşünelim:

Çalıştığı iş yerinde ya da kurumda aynı oda da istemediği arkadaşla çalışmak zorunda olsa, amiri veya patronu sevmediği biri olsa ne yapacak? O işte çalışmayacak veya müdürünü mü değiştirecek? Bunların dışında çalıştığı kurumda hoşuna gitmeyen kurallar konduğu zaman, onları kaldırtmak için aracılar mı koyacak? Yahut girmek zorunda olup da istemediği ortamlara girmeyecek mi?

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

481. Sayı Ocak 2023