Rabbimiz tarafından çocuklarına baş tacı yapılmış bir anneyi, babalar da evde baş tacı yaptıkları takdirde çocuklar da anneyle fazla sıkıntı yaşamayacaklardır. Annelerin evdeki tacı, babalar tarafından değersizleştirildiği takdirde bundan ister istemez çocuklar kadar babalar da olumsuz etkilenecektir.
Eskiden anneler çocuklarına “Dinimizin direği namaz, evimizin direği babanız” diyerek babaların evdeki ağırlıklarını hissettirirlerdi. Evin anneleri, eşlerinin ağırlığını bilip, eşleri eve geldiklerinde onun geldiğini hissettiren tavırlar sergileyip sözler söylerse, bu durum çocukların da babalarının ağırlıklarını hissetmelerini sağlayacaktır.
Anne babaların aile içinde birbirleriyle ilişkileri, birbirlerine olan yaklaşımları, çocukların anne babalarıyla olan ilişkililerini ve yaklaşımlarını olumlu ya da olumsuz etkileyecektir.
Aile içinde çocukların anne babaya saygıları ve sözlerini ikiletmemeleri de anne babaların birbirlerine gösterecekleri saygıya bağlıdır.
Eşlerden biri eve geldikleri zaman birbirlerini kapıda karşılamaları veya ayağa kalkmaları, birbirlerinin sözlerinin üzerine söz söylememeleri, çocukların anne baba profilini olumlu etkileyecektir. Başka bir ifadeyle eşi eve geldiği zaman ayağa kalkıp saygı gösterdiği anne babaya, çocukların da kolay kolay saygısızlık yapmaları imkânsız gibidir.
Kılıbıkça Değil, Çocuklarımızın Annesine Saygı Gösterebilmek…
Çocukların hayatlarında hep ön planda olan anneler, çocuklar sanki et tırnak gibidirler. “Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar” atasözü çocuklar için annenin önemini çok güzel ifade etmektedir.
Annelerin çocukların hayatındaki yerini Peygamber Efendimiz (sav) şu hadisi ile çok daha iyi anlamaktayız.
Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: “Bir adam gelerek: Ey Allah'ın Rasûlü iyi davranıp hoş sohbette bulunmama en fazla kim hak sâhibidir? diye sordu.
Hz. Peygamber (sav): Annen! diye cevap verdi.
Adam: Sonra kim? dedi, Rasûlullah (sav) Annen! diye cevap verdi.
Adam tekrar: Sonra kim? dedi Rasûlullah (sav) yine: Annen! diye cevap verdi.
Adam tekrar sordu: Sonra kim? Rasûlullah (sav) bu dördüncüyü:
Baban! diye cevapladı." (Buhârî, “Edeb”, 2; Müslim, “Birr”, 1)
Çocukların hayatlarında bu kadar önemli olan anneleri, çocukların gözünde değerli kılmakta babaların elindedir. Rabbimiz tarafından çocuklarına baş tacı yapılmış bir anneyi, babalar da evde baş tacı yaptıkları takdirde çocuklar da anneyle fazla sıkıntı yaşamayacaklardır. Annelerin evdeki tacı, babalar tarafından değersizleştirildiği takdirde bundan ister istemez çocuklar kadar babalar da olumsuz etkilenecektir.
Eşinin sözünü dinlemek, ona yardım etmek, onunla hayatı paylaşmak bazılarınca “kılıbıklık” olarak değerlendirilse de bu davranışlar İslâm kültür geleneğinde sevgi ve saygı ifadesi olarak algılanır. Burada kastımız bu değil daha çok silik anne ve babalardır. Çünkü silik baba modeli çocukların kişiliğini ne kadar olumsuz etkiliyorsa, silik anne de çocuğun kişiliğini olumsuz etkilemektedir. Baba ağırlığını hissettirip anneyi desteklerse çocukların kişilikleri de olumsuz etkilenmeyecektir.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız