Sivrisinekler Yüce Yaratıcının erişilmez kudretini, minicik halleriyle haykıran yaratıklardır. O küçücük varlıklar da selim akıl sahipleri için çok büyük mesajlar vardır. İnsanlık tarihinde bu küçücük varlıklar insanları meşgul etmiş, uğraştırmış hatta bazı zamanlar onların helakine bile sebep olabilmişlerdir. Pek çok salgın hastalıklarda sineklerin etkisi bilinen bir husustur. Yine Nemrut gibi kibir ve azgınlıkta haddi aşanların, bir sivrisineğin musallat olmasıyla helak olup gitmesi müstekbirler için ibretli bir tablodur.
İnsan hayatında, büyük olsun küçük olsun, gözle görülsün görülmesin, Yüce Yaratıcının yarattığı her varlığın ayrı bir yeri vardır. Yüce Rabbimiz hiçbir şeyi boşuna yaratmamıştır. Yaratılan her şey insanın hizmetine sunulmuştur. İnsan bu yaratılan varlıkların bir kısmından doğrudan ve açıktan faydalanır, bir kısmından ise dolaylı olarak faydalanır. Bir kısmını fark eder yararını bilir, bir kısmını ise fark etmez, yararını da bilmez.
إِنَّ اللَّهَ لَا يَسْتَحْيِي أَنْ يَضْرِبَ مَثَلًا مَا بَعُوضَةً فَمَا فَوْقَهَا فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا فَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ وَأَمَّا الَّذِينَ كَفَرُوا فَيَقُولُونَ مَاذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهَذَا مَثَلًا يُضِلُّ بِهِ كَثِيرًا وَيَهْدِي بِهِ كَثِيرًا وَمَا يُضِلُّ بِهِ إِلَّا الْفَاسِقِينَ
"Allah sivrisineği ve onun üstününü misal olarak vermekten çekinmez. İnananlar bunun Rablerinden bir gerçek olduğunu bilirler. İnkâr edenler ise, Allah bu misalle neyi murat etti? derler, O, bu misalle birçoğunu saptırır, birçoğunu da yola getirir. Onunla saptırdığı yalnız fâsıklardır." (Bakara, 2/26)
Yüce Rabbimiz, hayatın içerisinden herkesin anlayabileceği örnekler verir. O, anlaşılmak için konuşur, herkes anlasın diye herkesin kolaylıkla ulaşabileceği misalleri verir. Bu misalleri doğru ve kapsamlı bir şekilde anlayabilmek için üzerinde derinlikli düşünmek gerekir, ön yargısız onları okumak gerekir.
Bir sivrisinek herkesin her yerde görebileceği bir misaldir. Bir kere Yüce Allah hiçbir şeyi boşuna ve anlamsız yaratmamıştır. Kâinatta var olan her şey bir boşluğu doldurur, var edilişinin bir anlamı ve gayesi vardır. İnsan bu yaratılış hikmetlerinin bir kısmını anlayabilir, bir kısmını da anlayamayabilir.
Rabbimizin örümceği, sineği, sivrisineği yaratması da boşuna değildir, onlardan bahsetmesi de boşuna değildir. İnsan bahsedilen bu hayvanlar üzerinde durup düşünmeli, onları araştırmalı, onlardaki erişilmez kudretin izlerini görmeli, bu sonsuz kudret karşısında ne kadar aciz olduğunu bilmelidir. Nitekim: "Akıl sahibi müminler ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler: Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın, Sen münezzehsin. Bizi ateşin azabından koru, derler." (Âl-i Imrân , 3/191)
Hayvanlar âlemi çok farklı ve zengin ibretlerle dopdoludur. Her hayvanın farklı özelliği, farklı renk ve şekillerde duruşu insan için mesaj yüklüdür. Bu anlamda her hayvan kendi diliyle insana bir şeyler söylemek ister. Özellikle insanla iç içe yaşayan ve insanın öncelikle yararlandığı hayvanlar. Devenin sabrı yanında kini, keçinin kararlı oluşu yanında inadı, tilkinin uyanık oluşu yanında kurnazlığı, karıncanın hırslı oluşu yanında çalışkanlığı, arının koordineli çalışıp üretkenliği, sığır ve davarın sürü psikolojisine sahip oluşu yanında diğerkâmlığı vb.
Kara ve deniz hayvanları gibi uçuşan hava hayvanları da çeşit çeşittir
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız