Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sağlık

Mahmut Bilgiç

Öğrenilmiş İyimserlik

  • 08 Eylül 2017
  • 2297 Görüntülenme
  • 417. Sayı / 2017 Eylül
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Mahmut Bilgiç
Tüm Yazı Arşivi



Depresyonun sebebi, altta yatan organik ( Kimyasal ) ve fizyolojik bir etken olabilir. Altta yatan nedenleri teşhis etmek ve ortadan kaldırmak başvurulması gereken ilk tedavi yöntemi olmalıdır. Altta yatan asıl nedeni etkileyememek antidepresan ilaçların başarı ihtimâlini azaltır. Depresyona neden olduğu bilinen basit organik etkenleri ortadan kaldırmak önemlidir.

 

Depresyon teşhisten tedaviye değin uzman hekim kontrolünde gerçekleşmesi gereken bir sağlık sorunudur. Bu arada hastaların yararlanacağı tıbbi bitki ve sağlık tamamlayıcıları da vardır. Fakat bu doğal destekler antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır. Doktorun hastanın ilaç dışında ne aldığını bilme hakkı vardır. Aksi takdirde tedavi aksar.

 

Düzenli egzersiz kullanılabilecek en güçlü doğal antidepresandır. Çeşitli toplum odaklı klinik çalışmalar egzersizin depresyonu önleyici çok önemli etkileri olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Egzersizin ruhsal durumu iyileştirici etkisi ruhsal durumla doğrudan bağlantılı olan endorfin düzeylerini artırmasıyla bağdaştırılmaktadır. Endorfin kelimesi endo ve morfin kelimelerinden türetilmiştir. Morfine benzer iç sevinci sağlayan doğal içsel maddeler anlamına gelir.

 

 

Çok uzun yıllardan bu yana derdine derman arayan pek çok kişi benimle iletişime geçerek deneyimlerimden yararlanmak; çözüm önerilerimi öğrenmek isterler. Bunlardan bazıları içinde bulundukları sıkıntılı ruh hallerini itiraf ederler.

bir keder hâli, büyük bir savunmasızlık ve umutsuzluk hissi, odaklanma eksikliği, kilo kaybının yanında iştahsızlık ya da tam tersi aşırı yeme içme isteği, normalde zevk aldığı aktivitelerden hoşlanmama, cinsel isteksizlik, uykusuzluk ya da tam aksi aşırı uyku, fiziksel hiperaktivite ya da hareketsizlik, enerji kaybı – yorgunluk hissi, değersizlik, kendini kınama, uygunsuz suç hissi, sosyal aktivitelerden çekilme, derin derin düşünme ile tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri ahizenin diğer tarafından gelen yakınmalardan bazılarıdır.

Depresyon ve diğer duygu durum bozuklukları ruhsal rahatsızlıkları yansıtır. Bu bağlamda kullanıldığında, ruhsal durum kişinin bakış açısına hükmeden, sürmekte olan duygusal durum anlamına gelmektedir.

Tipik olarak geçici nitelikte olan üzüntü, keder, sevinç gibi normal ruh halleri günlük hayatın bir parçasıdır ve bu da normalle anormali birbirinden ayırt etmemizi zorlaştırır. Nereye kadarın normal; nereden sonrasının anormal olduğunu kestirmek güçtür.

Her ne kadar sınır hatları birbirine geçse de bir kişide yukarda saydığım belirtilerin beşinin olması klinik depresyonun kanıtı sayılır. Depresyon teşhisinin konması içinse belirtilerin en az bir ay boyunca devam etmesi gerekir.

Hafif depresyon hislerinden, ciddi intihar düşüncelerine kadar uzanan bir klinik depresyon aralığı vardır. Hafif depresyon “ Distimi “ olarak da isimlendirilir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

417. Sayı Eylül 2017