Ayet sayısı konusundafarklı rakamlar telaffuz edilmiÅŸtir. Bu, besmelenin her bir surenin ilk ayeti sayılıp sayılmaması, bazı sure baÅŸlarında bulunan hece harflerinin müstakil bir ayet sayılıp sayılmaması ve bazı ayetlerin bir yahut birden fazla ayet sayılması gibi sebeplerden kaynaklanır. Elimizdeki ayet numaralı Mushaflardaki ayet sayısı 6236’dır. Daha çok ayetlerinin konulu tasnifiyle elde edilen 6666 rakamı kolay ezberlendiÄŸi için meÅŸhur olmuÅŸtur.
Her Kur’an cümlesi; gerçeÄŸi açıklayan, Yüce Yaratıcının varlığına, birliÄŸine ve eriÅŸilmez kudretine iÅŸaret eden delillerdir. Kur’an’ın her bir ayeti okunup anlaşıldıkça eÅŸyanın hakikati daha iyi anlaşılır, O’na giden yolda mesafe kat edilir ve O’na bir adım daha yaklaşılmış olur.
Kur’an, ayetleri birbirinin kardeÅŸi ilan eder ve ÅŸöyle der: “Onlara gösterdiÄŸimiz her bir ayet (mucize) kardeÅŸinden daha büyüktü.” (Zuhruf, 43/48)Ayetler birbirlerinin kardeÅŸleridir. Her biri farklı özellik ve güzelliklere sahiptir. Onlara muhatap olanların hepsine ihtiyacı ve hepsinden alacağı ÅŸeyler vardır. KardeÅŸlik; birbirini anlamayı, birbiriyle iletiÅŸim içerisinde olmayı, birbirine destek olmayı, birbiriyle uyumlu olmayı, birbirine muhalif olmamayı gerektirir.
Ayet; sözlükte bir ÅŸeyin ve bir amacın mevcudiyetini gösteren alamet, bir ÅŸeyin iç yüzü, delil, niÅŸane, ibret, iÅŸaret, ibret, mucize gibi anlamlara gelir. ÇoÄŸulu âyât ve ây gelir. Kur’an’da tekil ve çoÄŸul olarak 382 defa geçer. Bu kullanımlarda delil, mucize, Kur’an’ın tamamı yahut bir kısmı, kıyamet alametleri için kullanılmıştır.
Hadislerde aynı manalarda kullanılırken mesela meÅŸhur hadislerde güneÅŸ ve ay Allah’ın ayetlerinden sayılmış (Buhârî, “Bedü’l-halk”, 88) güneÅŸin batıdan doÄŸması kıyamet alametlerinden sayılmıştır. (Müslim, “Fiten”, 39-41)
Mutlak anlamda ayet fiilî/kevnî/tekvînî/ilmî ve kavlî/teÅŸriî/lafzî/tenzîlî/vahyî ayetler olmak üzere iki grupta deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Bunlardan ilki Kâinatta Yüce Yaratıcının varlığına delalet eden sayısız ayetlerdir. Ä°kincisi ise Peygamberlere indirilen ilahî mesajların tamamı için kullanılmıştır. Kur’an ayetleri muhkem (manası belirgin)/müteÅŸâbih (birkaç manaya gelebilen), mücmel/mübeyyen/müfesser(açıklanmaya muhtaç) ayetler gibi kısımlara ayrılmıştır.
Yine Kur’an ayetleri indiÄŸi yere göre Mekkî (Hicretten önce inen)-Medenî (Hicretten sonra inen); arzî (arzda inen),-semâvî (gökte inen); indiÄŸi zamana göre ÅŸitâî(kışın inen)-sayfî (yazın inen), hazarî-seferî (hazarda-seferde inen), nehârî (gündüz inen)-leylî (gece inen) gibi isimlerle anılmıştır.
Kur’an’ın en kısa ayetleri Yâsîn, er-Rahmân, Müdhâmmetân, Sümme nazara, Ve’l-fecr, Ve’d-duhâ, Ve’l-asr gibi cümlelerdir. Alak suresi ilk beÅŸ ayeti, ilk inen ayetlerden; Fatiha suresi ilk inen surelerden sayılırken, Mâide 3, Nasr suresi ayetleri, Nisâ 176, Tevbe 128-129 ve Bakara suresi 281. Ayetler son inen ayetler olarak gösterilmiÅŸtir.
Ayet sayısı konusunda da farklı rakamlar telaffuz edilmiÅŸtir. Bu, besmelenin her bir surenin ilk ayeti sayılıp sayılmaması, bazı sure baÅŸlarında bulunan hece harflerinin müstakil bir ayet sayılıp sayılmaması ve bazı ayetlerin bir yahut birden fazla ayet sayılması gibi sebeplerden kaynaklanır. Elimizdeki ayet numaralı Mushaflardaki ayet sayısı 6236’dır. Daha çok ayetlerinin konulu tasnifiyle elde edilen 6666 rakamı kolay ezberlendiÄŸi için meÅŸhur olmuÅŸtur.
Ä°ki ayeti ayırdığı için ayetlerin son harfine fâsıla denir. “Andolsun ki Kur’an’ı öÄŸüt olsun diye kolaylaÅŸtırdık, var mı öÄŸüt alan”(Kamer, 54/17, 22, 32, 40)ayeti 4 kere; “Benim azabım ve uyarım nasılmış” (Kamer, 54/ 16, 18, 21, 30) 4 kere; “o gün yalanlayanların vay haline”ayetiMürselâtsuresinde 10 kere;“Öyle iken Rabbinizin hangi nimetini yalanlarsınız”ayeti Rahman suresinde 31 kere tekrar edilmiÅŸtir.(Y. Åževki Yavuz-A. Çetin, ‘Âyet’, DÄ°A, IV, 242-244) Aslında bu tekrarların her biri bulundukları yerde çok önemli ve ayrı hikmet ve mesajlar içerirler.
Allah’ın Ayetleri Birbirinin KardeÅŸidir.
Ä°nsan ayetlerle kuÅŸatılmıştır. Kâinat kitabının hemen her satırı onun için ibret verici, uyarıcı, yol gösterici birer ayettir. Bunun yanında kutsal Kitap ayetleri benzer ÅŸekilde onu uyarmaya, onu doÄŸru yolda tutmaya, saptığında yeniden doÄŸru yola getirmeye devam etmiÅŸtir. Bunların hepsi aynı kaynaktan, benzer amaçlar için gelen ayetlerdir. Bu ayetler ister cümleler halinde olsun, ister olaylar ÅŸeklinde görülsün; hepsi Yüce Allah’tan gelen, O’nun varlığına delalet eden ayetlerdir. Ä°ster hissî olsun, ister manevî olsun; O’nun eriÅŸilmez kudretini haykıran ayetlerdir.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız