Değerli Okuyucularımız , Ribat Dergisi Editör
Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Editörden

Ribat Dergisi Editör

Değerli Okuyucularımız

  • 08 Mayıs 2020
  • 1335 Görüntülenme
  • 449. Sayı / 2020 Mayıs

Rabbimiz kullarını, ferd, aile, toplum, millet, ümmet, devlet, hastalık, saÄŸlık vs. konularda, alanlarda imtihan eder. Ä°mtihanın boyutunu, zamanını, miktarını, cinsini de O belirler. Allah haliktir, kul ise kasib, yani Allah yaratır, kul ise çalışır. DeÄŸiÅŸmez yasalarından biri de “Ä°nsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır” (Necm, 53/39) gerçeÄŸidir.

Yine Rabbimizin kudret elinde tuttuÄŸu günler vardır. Ä°brahim Suresi ile Casiye Suresinde “Eyyümullah” yani Allah’ın günleri ifadesi geçer. Bu günler, zafer ve maÄŸlubiyet günleridir. Bedir zaferi nasıl Rabbimizin zafer günlerinden biri ise, Uhut maÄŸlubiyeti de Rabbimizin günlerinden biridir.

Yani Kur’an ifadesi ile Yüce Allah, günlerini, insanlar arasında dolaÅŸtırır. Yeter ki bu hassas gün ve zamanlarında insan, Rabbi ile irtibatını askıya almasın.

“Allah darlık da verir, bolluk da verir.” (Bakara, 2/245)

Mekke dönemine baktığımızda, cahili sistem, Müslümanlara baskı yaptı. Nice insanlar aç bırakıldı, iÅŸkenceye tabi tutuldu, akla hayale gelmeyen baskı-dayatmalar yapıldı. Ne var ki sahabeden hiçbir Müslüman kadın-erkek olsun taviz vermedi. Dimdik ayakta kalmayı baÅŸardılar ve kıyamete kadar gelecek tüm insanlığa örnek oldular.

Daha sonra Hicret yolculuÄŸu baÅŸladı. Medine’ye hicret ettiler. Ne var ki, Ä°bn Abbas (ra)’ın ifadesi ile muhacirlerden bazı sahabeler az da olsa taÅŸa topraÄŸa, baÄŸ-bahçeye yöneldiler. Bunun üzerine, Hadid Suresi indi. Ä°lgili surenin 16. ayeti, sahabe içinde bazı insanları azarladı. Ä°man edenlerin, Allah’ı anmak ve vahyedilen gerçeÄŸi düÅŸünmekten dolayı kalplerinin heyecanla ürperme zamanı gelmedi mi? Onlar daha önce kendilerine kitap verilmiÅŸ ve üzerlerinden uzun zaman geçip kalpleri katılaÅŸmış kimseler gibi olmasınlar. Onlardan birçoÄŸu yoldan çıkmışlardır.” (Hadid, 57/16) Bu azarlamaya, teÅŸvik azarlaması ismi verilmiÅŸtir.

Yani Mekke’de Müslümanlar tüm baskı ve zulümlerle imtihan edilirken, Medine’ye hicretten sonra Müslümanlar, dünya nimetleriyle imtihan edildiler.

Hanginizin daha güzel/iyi amel yapacağınızı denemek için ölümü/ yokluÄŸu ve hayatı/varlığı yaratan, O’dur. O mutlak galiptir; affedicidir.” (Mülk, 67/2)

Dünya hayatının, varlığın ve yokluÄŸun, neticede ölümün yaratılışının sebebi hikmeti insanın imtihan edilmesidir. Ä°nsan, dünya hayatında her zaman ve mekânda imtihan halindedir. Bu ayki sayımızda siz deÄŸerli okurlarımızın huzuruna “Ä°nsan-Ä°mtihan ve Sabır” dosyasıyla çıkıyoruz.

Muhterem Abdullah Büyük Hocamız; içinde bulunduÄŸumuz zaman dilimine binaen, Ramazan ayı ile Müslüman ÅŸahsiyetin irtibatına “Ramazan getirmiÅŸ olduÄŸu güzellikleriyle solumuÅŸ olduÄŸumuz havaya dahi tesir etmiÅŸtir. Bu mübarek zaman diliminde gökyüzündeki melekler yeryüzündeki insanlar için istiÄŸfar mesaisi yapmaya baÅŸlamış. Yeryüzündeki insanlar da gökyüzündeki meleklere benzemek için dünya meÅŸgalelerini azaltıp kendilerini ibadete adamışlardır. Çevremize bir bakalım, canlı cansız her ÅŸey Ramazan'dan nasibini almış, kutuplarda ya da çölde olsun hiç fark etmez, her yerde mevsim aynı; Ramazan...” tespitiyle dikkatimizi çekiyor.

Muhterem Osman Nuri TopbaÅŸ Hocamız: “Allah (cc), -hâÅŸâ- zalim deÄŸildir. Fakat bu felâketlerin, kulların hak etmesiyle zuhur ettiÄŸi bir gerçektir. Cenab-ı Hakk, bu hakikati ayet-i kerimede ÅŸöyle bildirir: “Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle iÅŸledikleriniz yüzündendir…” (Åžûrâ, 42/30) Dolayısıyla ilâhî nizama ve kutsi esaslara karşı koyanların, ilâhî intikamın acı tatbikatı ile karşılaÅŸmaları kaçınılmazdır. Bütün fizikî hâdiselerin içinde bin bir türlü esrar gizlidir.” Ä°fadesiyle insanın başına gelenlerin kendi yaptıklarına göre Allah’ın karşılığı olduÄŸuna vurgu yapıyor.

Muhterem Ramazan Kayan Hocamız: “Korona’ya teslim-i silah etmeden kutsal kavgamızı yeniden kuÅŸanmalıyız… Hz. Yunus (as) balığın karnındaki karantina günlerinden sonra Ninova’yı ve Ninovalıları fethedebilmiÅŸti… Hz. Yusuf (as) zindanın karanlığından Mısır’ın iktidarına yürümüÅŸtü… Hz. Muhammed (sav) Hira’nın sessizliÄŸinden hareketle yeni dünyanın sırrına intihal etmiÅŸti… Bu inanç ve bu bilinçle diyoruz ki, ev günlerimiz kasvet ve kahır günlerimiz olmasın… Karamsarlığa prim vermeyelim… Korona günleri Kur’an günlerimiz olsun…” diyerek Korona virüs ile imtihan edildiÄŸimiz bu günleri nasıl okuyup deÄŸerlendirmemiz gerektiÄŸine dikkatimizi çekiyor.

Makaleleriyle huzurlarınızda olmamıza vesile olan bütün deÄŸerli yazarlarımıza en kalbi teÅŸekkürlerimizi arz ediyoruz. Siz deÄŸerli okurlarımızı, “insan-imtihan ve sabır” konusunda Kur’an ve Sünnetten doÄŸru bir ÅŸekilde bilgilenmek için dergimizi baÅŸtan sona okumaya davet ediyoruz.

 

 

449. Sayı Mayıs 2020