Ä°hmallik, tembellik, korkaklık, haksızlık ve kötülükler karşısında sessiz kalmak, zulme boyun eÄŸmek sabır deÄŸil. Sabır, bunları ortadan kaldırmak için yılmadan, metanetle mücadele etmektir. Yılgınlık deÄŸil, yorgunluk deÄŸil, ölümü kabullenip kabre gömülmek deÄŸil; toprak altındaki tohum gibi potansiyel yüklenmektir sabır. Hakkı, hakikati bayraklaÅŸtırmak, göndere çekmek için; bilerek, düÅŸünerek akıllıca plan ve proje hazırlamaktır. Yol haritası belirleme molasıdır.
Rabbimiz, hayat rehberimiz Kur’an’da aklımızı kullanmamız, düÅŸünmemiz, araÅŸtırmamız, ilme ve bilime yönelmemiz, ibret almamız; faydalı, dürüst iÅŸler yapmamız için sürekli uyarıyor bizi. SorumluluÄŸunun bilincinde olup vahye göre davrananları cennet ile müjdeliyor. Sorumsuz davrananları da cehennem ile cezalandıracağını bildiriyor.
Bela; imtihan, sınama, deneme demektir. Kim, nasıl okursa gelen belayı, nasıl anlarsa; cevabı da ona göre olacaktır kuÅŸkusuz.
BaşıboÅŸ yaratmadı. (Bkz. Mu’minun, 23/115;Kıyamet, 75/36) VerdiÄŸi nimetlerle de, musibetlerle de kullarını sınıyor Rabbimiz.
“Ä°nsanlar, (sadece) iman ettik diyerek, sınanmadan bırakılacaklarını mı sanıyorlar.” (Ankebut, 29/2, 3; Al-i Ä°mran, 3/142)
Dünyaya geliÅŸ amacımız da bu deÄŸil mi? Sınav yerinden baÅŸka ne ki dünya? Her an sınavdayız. Bunun için gönderildik dünyaya.
Dünya hayatı; bir okul. ÖÄŸretmenimiz Peygamber. Sınavımız, Kur’an’dan olacak: “DoÄŸrusu o Kur'an, senin için de, toplumun için de bir öÄŸüttür. Ondan sorguya çekileceksiniz.” (Zuhruf, 43/44) buyuruyor Yaratan.
Hesaba çekilmekten kurtulamayacak kimse: “Rabbin hakkı için biz onların hepsine (herkese) mutlaka soracağız yaptıkları ÅŸeylerden.” (Hicr, 15/92, 93)
Akıllı insan, hazırlıklı olur o gün için. Bu nedenle Önderimiz (sav): “Hesaba çekilmezden önce kendinizi hesaba çekiniz.” (Tirmizi, “Kıyamet”, 14) buyuruyor.
YaÅŸadığımız sürece her an; inancımızla düÅŸüncemizle, söz ve davranışımızla sınav sorusu cevaplıyoruz. Kulluk ederken, çalışırken, alışveriÅŸ yaparken, giyinirken, yerken, içerken, üzülürken, sevinirken, eÄŸlenirken bile bir sınav sorusuna cevap vermekteyiz. Karşılığında (artı veya eksi / sevap veya günah), puan yazılıyor not defterimize.
Vahye (Kur’an ve sünnete) uyanlar kazanıyor sınavı. Uymayanlar, üzülecekler, piÅŸman olacaklar. Geçemeyecekler cennete. Cehennemde kalmak, ne kötü! Ne kötü yer cehennem!
“O (Allah), hanginizin daha güzel iÅŸ yapacağınızı denemek için hayatı ve ölümü yarattı.“ (Mülk, 67/2 ) “Mallarınız ve canlarınız hususunda deneneceksiniz.” (Al-i Ä°mran, 3/186)
Mal da, can da, hayat da, ölüm de sınavımız bizim. (Bkz. Bakara, 2/153)
“Sonra o gün gelende verilen nimetlerden sorulacaksınız.” (Tekasür, 102/8 ) “Ve siz mutlaka yaptığınız her ÅŸeyden sorulacaksınız.” (Nahl, 16/93)
Musibetler karşısında sabretme; nimetleri karşısında da ÅŸükretme borcumuz var Allah’a. (Bkz. Bakara, 2/152, 172; Nahl, 16/114)
Bize küçük bir ikramda bulunana bile teÅŸekkür ediyoruz. Allah’ın bize verdiÄŸi nimetler sayılmayacak kadar çok. Ä°çtiÄŸimiz suya, teneffüs ettiÄŸimiz havaya, ekip biçtiÄŸimiz, üzerinde gezdiÄŸimiz topraÄŸa kadar her ÅŸey O’nun kayrası. O’na ne kadar ÅŸükretsek az.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız