ESKİ HAÇLI ORDULARININ KUDÜS’TE VE ENDÜLÜS’TE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ KATLİAMLARIN ÇOK DAHA FENASININ 21. YÜZYILIN BAŞLARINDA BAĞDAT’TA VE GENEL OLARAK IRAK’TA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ HAÇLI ZİHNİYETİNİN VE MÜSLÜMAN HALKLARA KARŞI KİN VE NEFRETİNİN DÜNDEN BUGÜNE HİÇ DEĞİŞMEDİĞİNİN ÇOK AÇIK BİR GÖSTERGESİYDİ. DOLAYISIYLA DÜN O VAHŞİ KATLİAMLARI GERÇEKLEŞTİRENLERİN YÖNLENDİRİCİLERİ ARASINDA YER ALAN VATİKAN’IN BUGÜNKÜ LİDERİNİN KALKIP DA GÜYA BARIŞTAN, HOŞGÖRÜDEN VE BİRLİKTE YAŞAMAKTAN SÖZ ETMESİ ONUN GERÇEK KİMLİĞİNİ GİZLEMEZ.
DÜN O FİTNE OYUNLARINI YÖNLENDİREN VE YÖNETEN VATİKAN’A HÂKİM OLAN ZİHNİYETİN BUGÜN DEĞİŞTİĞİNİ ZANNETMEK ÇOK FAZLA İYİMSERLİK OLUR. DOLAYISIYLA HİÇ KİMSE PAPA FRANCİS’İN RESMİ TÖRENLERDE YAPTIĞI KONUŞMALARDA VERDİĞİ MESAJLARA ALDANMAMALI, PERDENİN ARKASINDA NE GİBİ OYUNLAR ÇEVİRDİĞİNE İYİ BAKILMALIDIR.
Irak’ta ABD başkanlığındaki koalisyon güçlerinin işgal hareketinin başlamasının 18. yıl dönümüne tekabül eden 20 Mart 2021 tarihinden tam 15 gün önce yani 5 Mart tarihinde Katolik Kilisesi’nin dini lideri Papa Franciscus kısa adıyla Papa Fransis, İslam coğrafyasının en önemli parçalarından biri niteliğindeki Irak’a bir ziyaret başlattı. Bu, aynı zamanda Papa’nın koronavirüs salgınının başlamasından bu yana İtalya dışına gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğu gibi, bir Katolik Papa’nın da Irak’a, İslam hilafetinin Medine ve Şam’dan sonraki üçüncü merkezi olan Bağdat’a gerçekleştirdiği ilk ziyaret niteliği taşıyordu.
Papa bu ziyareti Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in davetiyle gerçekleştiriyordu. Normalde Irak Cumhurbaşkanı Salih davetini 2019 yılında yapmıştı, ancak hem Irak’ta yaşanan iç karışıklıklar hem de salgın hastalığın araya girmesi sebebiyle Papa bu ziyareti ancak Mart 2021’de gerçekleştirebildi.
Katolik Papa, Hıristiyanların en kalabalık kesimini oluşturan Katoliklerin dini lideri olduğu gibi aynı zamanda Vatikan’daki minik devletin de devlet başkanı sıfatı taşıdığı için Irak Cumhurbaşkanı tarafından bir “mevkidaş” olarak bu ülkeyi ziyaret için davet edilmişti.
Bütün devlet yöneticilerinin başka devletlerin yöneticileri tarafından davet edilmesi, davet edilenlerin de icabette bulunmaları ve ziyaret gerçekleştirmeleri esasta olağan bir gelişmedir. Belki ziyaretlerin amaçlarıyla ve arka planlarıyla ilgili öngörüler ve değerlendirmeler burada nazarı dikkate alınabilir. Ancak Katolik Papa’nın aynı zamanda “dinî” bir kimliğinin olması sebebiyle onun ziyareti bu yönüyle de ele alınmakta, değerlendirilmekte ve arka planıyla ilgili öngörülerde bulunulmaktadır.
Katolikler açısından Papa’nın özel bir konumu ve manevi bir kimliği olduğundan, bu mezhebin mensupları nazarında onun şahsı da etkinlikleri de kutsanmaktadır. Bu sebeple onun gerçekleştireceği ziyaretin gideceği yeri onurlandıracağı düşünülür. Zaten kendisine Türkçede “baba” anlamına gelen Papa sıfatının verilmesi bu yüzdendir. Çünkü onların inancında Tanrı baba olarak nitelendirilir. Dini liderin de yeryüzünde Tanrı’yı temsil ettiğine inanıldığı için kendisine “Papa” yani “baba” denilir. Bu yüzden Papa’nın masum olduğuna, yanlış yapmadığına inanılır. Bu yönüyle Şiilerdeki “imamın masum olduğu” inancının da Katoliklerdeki bu “Papa’nın masum olduğu” inancından etkilendiği söylenebilir.
Bu inanç Papa’nın gerçekleştirdiği ziyaretlerin çok önemsenmesine ve bayağı yankı uyandırmasına da vesile olmaktadır. Katolik olmayanlar her ne kadar bu inanca sahip olmasalar da, söz konusu inancı benimseyenlerin önemsediklerini kendi hesapları için değerlendirmeye çalışıyorlar.
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız