Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

El Mecid

  • 09 Eylül 2021
  • 1043 Görüntülenme
  • 465. Sayı / 2021 Eylül
Yazarın Diğer Yazıları
Adem Karataş
Tüm Yazı Arşivi



El-Mecîd; Hayır, lütuf ve keremi bol ve cömert olan, fayda, hayır ve menfaatlerin hepsini elinde bulunduran, yüksek şan ve şeref sahibi, asil ve seçkin olan. İzzet ve onurda kendisiyle yarışılamayan üstün, övgüye layık olandır.

 

Kur’an, bizim için şeref ve üstünlük kaynağıdır. İzzet ve şeref vesilesidir. Nimet ve ikram sebebidir. Kur’an’ın üzerimizdeki faydaları; hem dünyaya hem de ahirete yöneliktir. Kur’an “Mecîd”dir, eğer biz de Kur’an’ı hayata hâkim kılma mücadelesi içinde olursak, bizim hayatımız da “mecd” olacaktır. Rabbimizin bütün hayırları hayatımızda tecellisini gösterecektir. Kur’an’ın rehberliğinde onurlu ve nurlu bir hayatımız olacaktır.

 

EL-MECÎD: Şerefli, soylu ve şanlı olmak, şerefte birinci ve üstün gelmek ve genişlik anlamındaki “m-c-d” kökünden türeyen “Mâcid” şan ve şeref sahibi, iyi ahlaklı, nazik ve kerem sahibi ulu kişi demektir. “Mecîd”, Mâcid kelimesinin mübalağalı şeklidir.

El-Mecîd; Hayır, lütuf ve keremi bol ve cömert olan.

El-Mecîd; Fayda, hayır ve menfaatlerin hepsini elinde bulunduran.

El-Mecîd; Yüksek şan ve şeref sahibi, asil ve seçkin olan.

El-Mecîd; İzzet ve onurda kendisiyle yarışılamayan üstün.

El-Mecîd; Övgüye layık olandır.

Ebû Hilâl el-Askeri (ra)’e göre: “El-Mecîd kelimesi, hem şahıs ve zât büyüklüğünü hem de şan ve şeref büyüklüğünü ifade eder.” (El-Furuk Fi’l-Luğa, Ebû Hilâl el-Askerî, s.318)

El-Mecîd ism-i şerif’i Kur’ân-ı Kerim’de 4 yerde geçmektedir:

a) Mecîd ismi Rabbimiz için şu şekilde kullanılmıştır:

Melekler İbrahim (as)’a ve hanımı Sâra’ya İshak (as)’ı müjdelerken, Allah’ın ikramının çok bol olduğu anlamında bu ismi zikretmişlerdir.

قَالُوا أَتَعْجَبِينَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ رَحْمَتُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الْبَيْتِ إِنَّهُ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

Meali: “(Melekler) dediler ki: Allah’ın emrine şaşıyor musun? Ey ev halkı! Allah’ın rahmeti ve bereketleri sizin üzerinizdedir. Şüphesiz ki O, övülmeye lâyıktır, iyiliği boldur.” (Hûd, 11/73)

Bu ayet-i kerime’de geçen Hamîd, O’nun en güzel isimlerinden birisidir. Çünkü O, ilâhî zatında her güzelliği, her üstünlüğü toplayıcı, her türlü hamd ve hürmete müstahaktır. O’nun el-Mecîd ismi ise, Hamîd isminin anlamını da kuşatacak derecede şümullüdür. Elbette kullarına karşı sonsuz in’am ve ikram sahibi olan Allah övülmeye en lâyık, şanı ve şerefi en yüce olan ilâhî zâttır.

ذُو ٱلْعَرْشِ ٱلْمَجِيدُ

Meali: Arşın sahibidir. (Zatında da, sıfatlarında da) pek yücedir (büyüktür). (Burûc, 85/15)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

465. Sayı Eylül 2021