Melekler, İnsanın Bozgunculuk Çıkarıp Kan Dökeceğini Nereden Biliyorlardı? , Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
Sayı : 505   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sana Ä°tikattan Soruyorlar

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Melekler, İnsanın Bozgunculuk Çıkarıp Kan Dökeceğini Nereden Biliyorlardı?

  • 31 Aralık 2024
  • 20 Görüntülenme
  • 505. Sayı / 2025 Ocak



Melekler, Allah'ın emirlerine tam itaat eden varlıklardır ve her türlü bilgiyi Allah'tan alırlar. İslam inancına göre, Allah her şeyi bilir ve her şeyin takdirini yapar. Melekler, Allah'ın her şeyi bildiğinin bilgisini taşıyan varlıklardır. Bu yüzden, Allah'ın onlara insanın yaratılacağı ve kan dökme eğiliminde olacağı bilgisini önceden verdiği anlaşılabilir. Kaldı ki, melekler Hz. Âdem'in balçıktan yaratılmasına, bu balçığa ruh üflenmesine, sonra da insan dediğimiz sorumlu bir varlık aşamasına geldiğine tanıklık etmiş olabilirler.

"Kur'an'dan öğrendiğimiz kadarı ile yeryüzünde en son yaratılan varlık insandır. Melekler ve cinler insandan önce yaratılan varlık türleridir. Acaba melekler, insanın yeryüzünde bozgunculuk çıkarıp kan dökeceğini nereden biliyorlardı da Yüce Allah'a insanın özellikleri konusunda böyle bir soru sordular?"

İslam inancına göre, Hz. Âdem (as) yeryüzünde ilk insan ve ilk peygamberdir. Kur'an'da ve hadislerde, Allah'ın Âdem'i yaratıp onu yeryüzüne yerleştirdiği belirtilir. Bu, İslam'ın temel öğretisidir ve bu öğretiye göre, Hz. Âdem'den önce yeryüzünde insan formunda bir varlık yaratılmamıştır. Bakara Suresi'nin 30. ayetinde Yüce Allah'ın yeryüzünde bir halife yaratacağını bildirmesi, Hz. Âdem'in ilk insan olarak yaratılması anlamına gelmektedir. Yine bu ayette geçen "Halife" kelimesi, Hz. Âdem'den önceki insan benzeri varlıklar fikrini değil, sadece insanlığın gelişim sürecine dair bir anlayışı ifade eder. İslam'ın temel öğretilerine göre, Hz. Âdem ilk insan ve yeryüzüne yerleştirilen ilk halifedir. Yüce Allah, Âdem'i toprağın özünden yaratmıştır. (Bkz. Sad, 38/71-72) Bu yaratılış, fiziksel ve manevi yönleriyle insanın özündeki potansiyeli ve fıtratını simgeler.

Diğer yandan, Hz. Âdem'in yaratılışı, yalnızca bir fiziksel varlık olmanın ötesindedir; aynı zamanda insanın akıl, irade ve vicdan gibi özelliklerle donatıldığı bir süreçtir. İslam'a göre, Hz. Âdem, bir anlamda insanlık için bir "ilk"tir; çünkü insanın yaratılışı sadece bedensel değil, aynı zamanda ahlaki ve ruhsal açıdan da bir dönüşümün başlangıcıdır. Hz. Âdem'in bir niteliği olan Halife kavramı, Allah'ın yeryüzündeki düzenini sağlamak ve insanlık için en iyi şekilde yaşamayı öğretmek üzere yaratılmak anlamına gelir. Bu bağlamda Hz. Âdem, ilk insan olmakla birlikte, yeryüzünde insan soyunun devamını sağlayacak temel özelliklere sahip bir varlık olarak yaratılmıştır.

Halife kelimesinin anlamları arasında sonradan gelme manası da vardır. Dolayısıyla Hz. Âdem cinler ve meleklerden sonra yaratılmıştır

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

505. Sayı Ocak 2025