Toplumun en küçük yapı taşı ailedir. Aileler ne kadar sağlıklı olursa toplumda o kadar temiz ve sağlam olur. Toplumu ve ümmeti oluşturacak aile inançlı, ibadetli, ahlaklı, ilim sahibi, nesebi belli sağlam nesillerle inşa edilebilir. Bunlar içinden de öncü nesiller ve topluluklar meydana gelir. Gayri meşru birlikteliklerden meydana gelen nesiller temiz bir toplum oluşturamazlar.
Lüks ve israf içerisinde hayat sürme talepleri günümüzün en çok karşılaşılan problemlerindendir. Aile bütçesinin sınırlı olması ya da yetersiz olması bazı maddi talepleri karşılayamamaktadır. Toplumdaki aşırı özenti, marka ve moda takıntısı, müsrif bir yaşam tarzı, zaruri ve zorunlu olmayan dünyevi talepler aile bütçesi sınırlı olan ailelerde ciddi sıkıntılara sebep olabilmektedir.
Aile, kadın ve erkeğin nikâhla hayat yoldaşlığına başladıkları, çocuklarla zirve bir mutluluğa ulaştıkları, akrabalık bağlarıyla birbirlerine bağlanan, aynı çatı altında yaşayan birçok sorumluluğu birlikte paylaşan toplumun en güçlü yapısıdır. Allah'ın kadın ve erkeği farklı cinslerde ve özelliklerde yaratması, birbirlerini tamamlayabilmeleri içindir. Toplum içinde yaşayan insanın bu dünyadaki yalnızlığını giderebilmesi, fiziki ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, neslini düzgün bir şekilde devam ettirilebilmesi ancak aile kurması ile mümkündür. "Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır." (Hucurat, 49/13) İslam'da evliliğin-nikâhın birkaç amaç ve gayesinden bahsedilebilir. Bunlar:
1- Evlilik-nikâh Allah'ın emri ve fıtri bir ihtiyaçtır.
"İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, O'nun ayetlerindendir. Bunda düşünenler için dersler vardır." (Rum, 30/21) Eşler(erkek-kadın) Allah'ın kevni ayetlerinden bir ayettir. Eşlerin meydana getirdiği evlilik ve nikâhta aynı şekilde Allah'ın kevni ayetlerinden bir ayettir. Evlilikteki amaç zaruri olan bu ihtiyacı helal ve meşru yollardan gidermektir. "İçinizden evli olmayanları, köle ve cariyeleriniz arasından da elverişli olanları evlendirin. Yoksulluk içinde iseler Allah lütfu ile onları ihtiyaçtan kurtarır. Allah'ın hazinesi geniştir, her şeyi bilmektedir." (Nur, 24/32) "Ey gençler topluluğu! Evlenme imkânı bulanınız evlensin. Çünkü evlenmek, gözü haramdan çevirmek ve iffeti korumak için en iyi yoldur. Evlenme imkânı bulamayan da oruç tutsun. Çünkü orucun, kişi için şehveti kesme özelliği vardır." (Buhârî, "Nikâh", 3) Aile kurmak aynı zamanda insanlar için emirdir. Bu emrin yerine getirilmesi hem fertler açısından hem de toplum açısından zarûrât-ı diniyedendir. Bununla insanlar ve toplum zinadan, fuhşiyattan korunmaktadır.
2- Evlilik, bilinir temiz bir neslin meydana gelmesi için şarttır.
"Allah size kendi cinsinizden eşler yarattı, eşlerinizden de sizin için oğullar ve torunlar türetti; sizi güzel ürünlerle rızıklandırdı. Onlar yine de bâtıla inanıp Allah'ın nimetine karşı nankörlük mü ediyorlar?" (Nahl, 14/72) "Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah'a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle." (Furkan, 25/74) İnsan neslinin nikâhlı olarak anne ve babasının bilinir olması dinen ve hukuken zorunlu olan bir şeydir. Çünkü nesep, miras, nikâh vb. birçok hüküm evlilik üzerine bina edilmektedir. Temiz ve düzenli bir çoğalma ancak nikâhlı eşler vasıtasıyla gerçekleşir. Gayri meşru birlikteliklerden meydana gelen nesiller arasında fitne ve fesat, hukuksuzluk, fuhşiyat gibi insanı ve toplumu ifsat edecek işlerin çoğalması kaçınılmazdır.
3- Evlilik, temiz bir toplum için-ümmet olmak için- en temel unsur olan ailenin inşa sürecidir.
"İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir." (Ali İmran, 4/104) Toplumun en küçük yapı taşı ailedir. Aileler ne kadar sağlıklı olursa toplumda o kadar temiz ve sağlam olur. Toplumu ve ümmeti oluşturacak aile inançlı, ibadetli, ahlaklı, ilim sahibi, nesebi belli sağlam nesillerle inşa edilebilir. Bunlar içinden de öncü nesiller ve topluluklar meydana gelir. Gayri meşru birlikteliklerden meydana gelen nesiller temiz bir toplum oluşturamazlar.
"Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetime uygun davranmazsa benden değildir. Evlenin. Çünkü ben (kıyamet günü diğer) ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim" (İbn Mâce, "Nikâh", 1) "Kul evlendiği vakit dininin yarısını tamamlamış olur. Artık geri kalan yarısında da Allah'a karşı gelmekten kaçınsın
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız