Çocuklara gerçek hayatta nasıl kurallar koyuyorsak bunu ekran içinde koymalıyız. Bizler çocuklarımızın yaş ve gelişimlerine göre kullandıkları teknolojik aletleri içerik ve süre konusunda denetleyebilmeliyiz. Ekran karşısında geçirdikleri süreye sınır getirmeliyiz.
Çocuklarımızın teknolojik cihazlarla fazla vakit geçirmeleri onların sosyal çevreleri ile temassızlığına neden olabilmektedir. Bu durum ise onların sosyal gelişimlerini olumsuz etkilediği gibi aynı zamanda onları edilgen kılarak zihinsel faaliyetlerini de pasifleştirebilmektedir. Yine iki yaş altı çocukların aşırı televizyon izlemeleri dil gelişimlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun için biz ebeveynler, çocuklarımızın ekranla oynamalarından ziyade akranları ve oyuncakları ile oynamalarını teşvik edip bunun için ortam hazırlamalıyız.
Bilim ve teknolojinin her geçen gün baş döndürücü bir hızla geliştiği, adına iletişim ve internet çağı dediğimiz bir zaman dilimine şahitlik ediyoruz. Binlerce ciltlik kütüphanelerin cepte taşınacak kadar küçüldüğü, dünya üzerinde yaşayan insanların bir tuşla anında birbirlerine ulaşabildikleri, yeni buluşlarla dünün fiber hızla eskide kaldığı bir yüzyıl. Bu icatlar onunla temas halindeki insanı da çok yakından ilgilendiriyor. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelerek bizleri de değiştirip dönüştürdüğünü yeni bir şekle soktuğunu görüyoruz. Dijital teknolojiler ile büyüyen sanal dünyanın çocuklarına ebeveynlik yaparken bizlere de farklı tutumlar göstermemiz için yeni sekmeler açılıyor. Bizler üretmesek bile hayatımıza giren her yeni teknolojik aygıtı sağlam bir hayat felsefesi ile biz ve çocuklarımızın nasıl kullanması gerektiği üzerine kafa yormamız elzem görülüyor. Bizler hiçbir teknolojik icadı baştan sanık sandalyesine oturtamayız. Bu durum ekranı olan bilgisayar, tablet, televizyon, akıllı telefon, internet ve dijital aletler için de geçerli görülüyor.
İnsanlığın faydasına olan her türlü teknolojik ve ilmi gelişmeye biz Müslümanlar, Allah'ın birer nimeti olarak bakarız. Onlar amaca ulaştıracak araçlardan bir tanesi olur bizim için. Fakat şunu da biliyoruz ki her nimetin bir de bedeli vardır. Nimet, sorumlu davranış ister. Madem bizler böyle bir zaman diliminin çocuklarıyız ve Allah bizleri böyle bir zaman diliminde anne- baba kıldı o zaman, içinde bulunduğumuz zamanı doğru okumak gerekir. Çocuklarımızı içine doğdukları çağdan koparmadan kendi değerlerimizle bezeyerek nasıl sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirizin derdini, düşünen her anne baba çekmektedir. Acaba internet çağında sağlıklı çocuğu nasıl yetiştirebiliriz?
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız