Sayı : 503   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

El-Vacid

  • 31 Ocak 2023
  • 369 Görüntülenme
  • 482. Sayı / 2023 Şubat



El-Vâcid; Zengin ve hiçbir şeye muhtaç olmayan, bütün varlıkların sahibi, hiçbir şey kendisinden kaybolmayan ve zayi olmayan, kulların taleplerini yerine getirmekte hiçbir zaman aciz kalmayan, her şeye gücü yeten, kendisi için her şey var olan; hiçbir şey kendisinden gizli kalmayan, kendisinden kaçış ve kurtuluşun mümkün olmadığı yegâne zâttır.

 

 

EL-VÂCİD: “Vücd” ve “cide” mastarlarından türemiş olan el-Vâcid ismi;”( Esmâ-i Hüsnâ, Doç. Dr. Ramazan SÖNMEZ, s.377) “İdrak etmek,”( Müfredât, Ragıb el-İsfehânî, “vcd” maddesi - Allah’ın Güzel İsimleri Esmâü’l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.293) “Bilmek, bulmak,”(Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.168) “istediğini elde etmek ve bunu sağlamak için kendisi dışında hiçbir şeye ihtiyaç duymamak,”( 99 Esma Sonsuz Mana, Fatma BAYRAM, s.240) “çok sevmek, üzülmek, öfkelenmek, zengin ve mâlik olmak anlamlarındaki “v-c-d” kökünden türeyen “vâcid” bilen, bulan, seven, zengin ve mâlik olan demektir.” (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.168)

“Bir şeyi idrak edip kavramak, sadece beş duyu organıyla olmaz. Bazı konular, akıl yoluyla da bulunur. İşte Allah’ın ve nübüvvetin tanınıp bilinmesi anlamındaki vecd, akıl vasıtasıyla gerçekleşir. El-Vâcid; hiçbir vâsıtaya ihtiyaç duymaksızın “mücerret bilme” manasınadır. Zira Yüce Allah, yaratıklara mahsus olan el ve ayak gibi organlara, âlet ve araçlara sahip olmakla nitelendirilmekten uzaktır, münezzehtir. Naslarda İlâhi Zât’a nispet edilen vücud, vasıtasız bir bilgi ile bilmek anlamına gelir.”( Müfredât, Ragıb el-İsfehânî, “vcd” maddesi - Allah’ın Güzel İsimleri Esmâü’l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.293)

Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Biz onların çoğunda, sözünde durma diye bir şey bulmadık. Ama gerçekten onların çoklarını yoldan çıkmış kimseler bulduk.” (A’raf, 7/102)

El- Vâcid; “Vicdandan alınmış olup “hlm” manasına gelmektedir. Bunun için bu kökten fiil “falancayı anlayışlı buldum. Yani onun böyle olduğunu bildim” anlamına gelir. “El-Vâcid”in bir manası da her şeyi bilen manasında el-Âlim demektir.”( Âyet ve Hadislerle El-Esmâü’l-Hüsnâ, Prof. İzzeddin CEMEL, s.279)

El-Vâcid; Zengin ve hiçbir şeye muhtaç olmayan. Bütün varlıkların sahibi.

El-Vâcid; Hiçbir şey kendisinden kaybolmayan ve zayi olmayan.

El-Vâcid; Kulların taleplerini yerine getirmekte hiçbir zaman aciz kalmayan. Her şeye gücü yeten.

El-Vâcid; Kendisi için her şey var olan; hiçbir şey kendisinden gizli kalmayan.

El-Vâcid; Kendisinden kaçış ve kurtuluşun mümkün olmadığı yegâne zâttır.

El-Vâcid; İstediğini istediği vakit huzurunda bulan, dilediğini hemen ele geçiren.

El-Vâcid; Kullarını rızıklandırmaya, hidayet etmeye ve cezalandırmaya gücü yetendir.

İmam-ı Gazâlî (ra)’e göre el-Vâcid; “Kendisine darlık, yoksulluk ve acizlik bulaşmayan, demektir. Çünkü “darlık, yoksulluk ve acizlik” gibi hâller, kullara mahsus olan durumlardır.” (İlâhî Ahlâk Esmâül Husnâ, İmam Gazâlî, s.280)

“İşte sizler Allah yolunda harcamaya çağrılıyorsunuz. İçinizden kiminiz cimrilik ediyor. Ama kim cimrilik ederse, ancak kendisine cimrilik etmiş olur. Allah zengindir, siz ise fakirsiniz. Eğer O’ndan yüz çevirirseniz, yerinize sizden başka bir toplum getirir, artık onlar sizin gibi olmazlar.” (Muhammed, 47/38)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

482. Sayı Şubat 2023