Dünyada Rahatlık Yoktur , Kadir Demirlenk
Sayı : 501   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

YaÅŸama(ya) Dair

Kadir Demirlenk

Dünyada Rahatlık Yoktur

  • 30 Haziran 2024
  • 111 Görüntülenme
  • 499. Sayı / 2024 Temmuz



Rehavet ve ataletin rahatlık ve tembelliğin sebepleri vardır: Dünyevi imkân ve fırsatlar bunların başında gelenlerdendir. Mümin kulun en büyük imtihanlardan birisi imkân ve fırsatlarla olan imtihanıdır. Dünyevi imkân ve fırsatlarla olunan imtihanlar ileri derecede sekülerlik hastalığına da dönüşebilmektedir. En ileri derecede ise nefis başta olmak üzere sahip olunan birçok dünyalık nimet putlaştıracak hale gelebilmektedir.

Ahirette hesap verme endişesinden uzak bir inanış, düşünce ve anlayış dünya hayatını yaşarken rahatlık ve rehavete sebep olmaktadır. İleri derecede ise birçok günaha sebebiyet vermektedir. Nihayetinde bu ameller nifak ve küfre dönüşebilmektedir.

Dini mübin-i İslam yalnızca Rabbimize kulluk etmeyi, yeryüzünü imar ve ıslah etmeyi, cenneti kazanmayı tavsiye edip öğütlemekte bunların önündeki her türlü engellemeleri de yasaklamaktadır. Rehavet, atalet, miskinlik, ümitsizlik ve tembellik gibi insanı pasifliğe sürükleyen ruh hali İslam dininin hoş karşılamadığı işlerdendir. Bunlar insanın ruh halini bypass edebilirken, bedenini pasifize etmekte ve sonrasında insanı helake sürükleyebilmektedir. Morfin etkisinde kalmış insan misali şuursuz hale getirebilmektedir.

Bu hasletler gayri ahlaki ve gayrı İslami hasletlerdir. Bu konuda Kur'an ayetlerinde ve Hz. peygamberin hadislerinde direk ve dolaylı birçok mesaj, uyarı bulunmaktadır. Bu uyarılar, hem bireyi diri ve canlı tutmaya hem de toplumları güçlü tutup varlıklarını sürdürmeye matuf uyarılardır. Kur'an'ın ilk inen ayetlerindeki temel mesajlardan birisi de budur.

"Ey örtüsüne bürünen! Kalk ve uyar! Sadece rabbinin büyüklüğünü dile getir. Elbiseni tertemiz tut. Her türlü pislikten uzak dur." (Müddessir, 74/1-5)

"Ey örtüsüne bürünen! Geceleyin -birazı dışında- namaza kalk! Gecenin yarısında bu vakti biraz öne veya biraz ileri de alabilirsin. Kur'an'ı tane tane, hakkını vererek oku." (Müzzemmil, 73/1-4)

"Gevşeklik göstermeyin, üzülmeyin; eğer inanmışsanız şüphesiz en üstün olan sizsiniz." (Ali İmran, 3/139)

De ki (Allah şöyle buyuruyor): Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir." (Zümer, 39/53)

"Ey iman edenler! Mallarınız da çocuklarınız da sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın. Bunu yapanlar mutlaka hüsrana uğramışlardır." (Munafikun, 63/9)

Rehavet ve ataletin rahatlık ve tembelliğin sebepleri vardır:

Dünyevi imkân ve fırsatlar bunların başında gelenlerdendir. Mümin kulun en büyük imtihanlardan birisi imkân ve fırsatlarla olan imtihanıdır. Dünyevi imkân ve fırsatlarla olunan imtihanlar ileri derecede sekülerlik hastalığına da dönüşebilmektedir. En ileri derecede ise nefis başta olmak üzere sahip olunan birçok dünyalık nimet putlaştıracak hale gelebilmektedir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

499. Sayı Temmuz 2024