Bilmediğin Şeyin Ardına Düşme !.. , Ali Küçük
Sayı : 502   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Besairu'l Kur'an

Ali Küçük

Bilmediğin Şeyin Ardına Düşme !..

  • 30 Haziran 2024
  • 110 Görüntülenme
  • 499. Sayı / 2024 Temmuz



Bizler boş vakti İslâm'ın ölçülerine göre doldurmak zorundayız. İslâm'ın zaman içinde belirlediği kulluk programı nazar-ı itibara alınmazsa insanın bütün zamanı zaten boş demektir. Yani işte görüyoruz şu anda insanların Allah'a danışarak değil de kendi kendilerine ayarladıkları şu hayat programında insanların bir dakika bile boş zamanları yoktur.

Aslında bizim hayatımızı dolduranlar doldurmuşlarda onların gaflet edip dolduramadıkları boş bıraktıkları bölümlerini de biz doldurmaya çalışıyoruz. Öyle değil de Müslüman zamanını Allah'ın farzlarıyla dolduran ve onlardan arta kalan zamanı da nafilelerle Allah'a yaklaşma vesilesi bilen kişidir.

"Bilmediğin şeyin ardına düşme; doğrusu kulak, göz ve kalp, bunların hepsi o şeyden sorumlu olur." (İsrâ, 17/36)

Daha önceki bir yazımızda cehennemliklerin bir itiraflarından söz etmiştik. Şöyle diyorlardı: Bizler boş şeylere, bizim dinimizi de dünyamızı da ilgilendirmeyen, olsa da olur olmasa da olur şeylerin peşine takılıyorduk. Ya da bizden istenmeyen şeylerin peşine veya kesinlikle haram olmayan ama bizden istenmeyen şeylerin peşine takılıyorduk. Elbisenin yeni, tipi, biçimi, rengi, modeli. Yemeğin modeli, tadı, tuzu servis biçiminden tutun da çayın deminden, kahvenin rengine varıncaya kadar, peynirin küflüsünden soğanın cücüğüne kadar her şeyi dert ediniyorduk da ama ne kitabı dert ediniyorduk ne de sünneti dert edinmiyorduk diyenlerden birisi de biz olmak istemiyorsak yarın yaptıklarımıza dikkat etmek zorundayız.

Yarın mizanımıza konduğu zaman bizi perişan edecek boş şeylerin peşinde değil de bizi kesin cennete götürecek Allah ve Rasulünün istediği şeylerin peşinde olalım. Sevgili peygamberimiz de bir hadislerinde bunu şöyle anlatıyordu:

"İki nimet vardır ki insanların pek çoğu onların kadrini kıymetini bilme noktasında aldanıyorlar

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

499. Sayı Temmuz 2024