Selam Yurdu... , Ali Küçük
Sayı : 499   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Besairu'l Kur'an

Ali Küçük

Selam Yurdu...

  • 31 Mayıs 2024
  • 87 Görüntülenme
  • 498. Sayı / 2024 Haziran



Dünyada Rabbinizi hoşnut etmenin davasını mı güdüyordunuz? Kesinlikle bilesiniz ki yarın Rabbiniz sizden hoşnut olacak ve sizi nimetleriyle hoşnut edecektir. Nimetleriyle her tarafınızı kuşatacaktır. Dünyada hangi davayı güdüyorsanız, iddianız neyse orada onu bulacaksınız. Tüm iddialarınızın orada gerçekleştiğini göreceksiniz.

"Doğrusu bugün, cennetlikler eğlenceyle meşguldürler. Onlar ve eşleri gölgeliklerde, tahtlar üzerine yaslanmışlardır." (Yasin, 36/ 55-56)

Haberiniz olsun ki o gün dünyada yaşadıkları müslümanca bir hayatın, işledikleri salih amellerin karşılığı olarak cenneti kazananlar, cennete sahip olanlar, cennetin sohbetçileri hoş bir meşgale, zevkli bir meşguliyet içindedirler. Nimetlerle meşguldürler onlar orada. Karı-koca birlikteliğiyle meşguldürler. Dünyada Allah'a kullukla geçen bir hayatın sonu işte budur. Allah'a kulluk kavgasının sonu sadece zevktir. Her nimet zevk verir onlara, her şey hayır verir. İçinde bulundukları ebedî nimetlerle sarmaş dolaş olarak başkalarıyla, başka şeylerle uğraşacak zamanları da yoktur, halleri de yoktur. Sevinecekler, coşacaklar, hak ettiklerini bulmanın neşesini yaşayacaklar. Ne yaparlarsa huzur, ne ederlerse rahat ve sükûn bulacaklar.

Nimet, nimet, nimet... Allah'ın ağırlaması içindedir onlar. Onlar ve eşleri koltuklar üzerinde, ağaçların gölgeleri altında zevk ve sefa içindedirler. Buradaki "Eriyke" gelin odası, gerdek odasında gönül eğlendirmektedirler, demektir. Koltuklar üzerinde hoş sohbetler yapmaktadırlar. Hani bazı yerlerde buraya ailesiz girilmez gibi yazılar yazar ya. Evlenmeyenler, ailesiz yaşamadan yana olanlar, aileleri vefat ettikten sonra bir daha evlenmeyi düşünmeyenler, ölüp giderken ailesiz gidenler o koltuk bölümüne alınmama endişesini duymalıdırlar. Çünkü orada hanımlarla, eşlerle birlik olmaktan söz ediliyor.

"Bu ayet nedeniyle ölümüme bir gün kaldığını bilsem, bir saat zamanım kaldığını bilsem evlenme imkânımı değerlendirirdim," diyen sahâbenin niyeti, endişesi de herhalde buydu. Zaten fıtratı bozulmayan bir insanın evliliğe yan bakması düşünülemez. Bir de bu ayetlerde eşlerin birbirlerini cennete götürmenin kavgasını vermek zorunda oldukları da hatırlatılmaktadır. Rabbenâ duasında da ısrarla bu öğütlenir.

Cennet güzel, cennet nimetleri güzel, cennet ağırlaması güzel, cennetlikler güzel

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

498. Sayı Haziran 2024